honvedelem.hu
Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

1941. április 12-én indult volna először bevetésre a Magyar Királyi Honvédség legelső ejtőernyős-zászlóalja, ám a vitéz Bertalan Árpád őrnagy vezette egység vezérgépe még el sem hagyta a jutaspusztai repülőteret, amikor bekövetkezett a katasztrófa. A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete szervezésében az utódok idén is koszorúzással és ejtőernyős ugrással emlékeztek meg elhunyt bajtársaikról.

78 évvel ezelőtt, felszállás közben zuhant le a magyar légierő Savoya Marchetti SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette. A katasztrófában tizenhat ejtőernyős és négy repülős hunyt el.

cikk_01.jpg

A tragédiára április 11-én, csütörtökön emlékeztek a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok, Veszprém megyei jogú város képviselői, a nyugállományú és még aktív repülők, valamint a jelen lévő civil szervezetek tagjai. A jutaspusztai ejtőernyős emlékműnél Soós Lajos nyugállományú alezredes idézte fel az 1941. április 12-i eseményeket. „Minden csatába induló katonát népe győztesként várja hazatérni, hogy élvezni tudják az ezt követő megérdemelt szeretetet és dicsőséget. Ezek az érzések hamvadtak el itt Jutaspusztán. Nekik nem adatott meg a győzteseknek járó elismerés, életüket tűzgömbbe zárta a kegyetlen sors” – fogalmazott beszédében a megemlékezést szervező Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke.

A rendezvényen haragszó kíséretében olvasták fel a hősi halált halt katonák neveit, ezt követően Oláh Emil ezredes, a HM Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze mondott imát. A megemlékezésen katonai ejtőernyősök tisztelgő ugrásokkal emlékeztek az elhunytakra, végül a jelen lévő szervezetek vezetői megkoszorúzták az emlékművet.

cikk_02.jpg

A repülős áldozatok emléke előtt – többek között – Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, Vokla János ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka, valamint Kálóczi Zsolt ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ hadműveleti központjának parancsnoka tisztelgett.

Mielőtt a Magyar takarodó dallamaival lezárult volna az esemény, az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egyik C-17-es szállító repülőgépe áthúzással tisztelgett a tragikus módon elhunyt ejtőernyősök emléke előtt.

cikk_03.jpg

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek
Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 01.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 02.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 03.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 04.jpg
Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 05.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 06.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 07.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 08.jpg
Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 09.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 10.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 11.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 12.jpg
Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 13.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 14.jpg Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek / 15.jpg
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat