honvedelem.hu
Negyvenöt éve a légierő szolgálatában

Ünnepi találkozót tartottak az An-26 típusú szállító-repülőgép rendszerbe állításának 45. évfordulója alkalmából április 13-án, szombaton, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A találkozón az An-26-ost egykor és ma repülő szakemberek, illetve a kiszolgáló állomány vettek részt.

02.jpgHorváth „Buci” István nyugállományú törzszászlós, a rendezvény szervezője kérdésünkre elmondta: a szovjet gyártmányú repülőgép magyarországi története 1974-ben kezdődött, ekkor állítottak szolgálatba közülük hatot. Összesen tíz ilyen típusú repülőgépe volt a Magyar Légierőnek. Mára csupán négy maradt szolgálatban, de a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően hamarosan ezeket is lecserélik jóval modernebb, a kor színvonalának megfelelő szállítógépekre.

03.jpg

Az An-26-os - bár egy nagyon jó menettulajdonságokkal rendelkező repülőgép volt - egyértelműen a ’70-es évek terméke, s mára elavult. Ugyanakkor a Magyar Honvédségnek és Magyarországnak is jó szolgálatot tett: a legkülönbözőbb árucikkeken, élőerőn, felszerelésen túl katonai és állami vezetőket is szállított.

01.jpg

Egyebek mellett ezzel a géppel repültek a katonák az afganisztáni és az iraki misszióba, de megfordult szinte valamennyi európai országban, sőt Észak-Afrikában is. Az elmúlt 45 évben mintegy ezren teljesítettek feladatot a gépeken, vagy a kiszolgáló állományban – mondta a szervező.

04.jpg

A szombati találkozón előadásokat tartottak: felszólalt mások mellett Tóth Károly nyugállományú alezredes, egykori századparancsnok, Popelyák Péter alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Szállítórepülő Századának parancsnoka, és Ötvös Lajos őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Szállítórepülő Műszaki Századának parancsnoka.

05.jpg

Fotó: Tischler ZoltánAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat