honvedelem.hu
Felkészültek a béke őrzésére

Az oklevelek átadásával ért véget a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 12-én, pénteken, Szolnokon. Az MH Béketámogató Kiképző Központban Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese gratulált a felkészítést eredményesen teljesített tiszteknek.

Az ENSZ Békeműveleti Főosztály (Department of Peacekkeping Operations – UN DPKO) által akkreditált 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) huszonnyolc résztvevője közül húszan külföldről - Albánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Gambia, Georgia, Jordánia, Litvánia, Marokkó, Németország, Nigéria, Pakisztán, Szlovákia, Törökország – érkeztek, magyar tisztként pedig hét katona és egy rendőr teljesítette a háromhetes kiképzés követelményeit. A hallgatók felkészítését Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Németországból, Svájcból és Szerbiából érkezett oktatók segítették, a magyar instruktori csoportot pedig több missziós tapasztalattal rendelkező aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos főtisztek és tisztek alkották.

cikk_01.jpg

Az oklevelek átadásakor Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese hangsúlyozta: az elmúlt évtizedek során a társadalmi és gazdasági változások komoly veszélyt jelentettek a nemzetközi békére és biztonságra. Korunk egyik legértékesebb, és féltve őrzött kincse a béke és biztonság, aminek megőrzése a 21. század egyik legfőbb kihívása. Azok a fenyegetések, amelyekkel a jövőben szembe kell néznünk, különleges képességeket igényelnek, tehát jól kiképzett katonákra és tisztekre van szükségünk, akik bárhol és bármikor bevethetők akár igen rövid határidőn belül, és rendkívül nehéz körülmények között is.

„A tanfolyam egyáltalán nem volt könnyű, de bízom benne, hogy átfogó képzésben részesültek a komplex és kihívásokat jelentő kurzus során. Meggyőződésem, hogy az itt elsajátított tudás birtokában jó szolgálatot tesznek majd országuknak, és a nemzetközi közösségnek” – gratulált a felkészítést teljesített hallgatóknak Apáti tábornok.

cikk_02.jpg

Az oklevelet átvett hallgatók lehetőséget kaptak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió, valamint más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy egyéb béketámogató műveletekben külföldi szolgálatot teljesítsenek.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén
Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 01.jpg Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 02.jpg Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 03.jpg Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 04.jpg
Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 05.jpg Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 06.jpg Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 07.jpg Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 08.jpg
Oklevélátadás a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam végén  / 09.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat