honvedelem.hu
Tavaszi kihívást teljesített a V4 EU Harccsoport

Sikeresen teljesítette a készenlétbe lépéshez elengedhetetlen „Tavaszi kihívás 2019” gyakorlatot a V4 EU Harccsoport Műveleti Parancsnoksága április 9-11. között, Krakkóban.

01.jpgLengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország 2019 második felében, immár második alkalommal helyezi készenléti szolgálatba katonai képességeit, hogy egy esetlegesen jelentkező nemzetközi válsághelyzet kezelését támogatni tudják.

02.jpg

Magyarország a harccsoport tevékenységében – a lengyel keretnemzet mellett – második legnagyobb hozzájárulóként vesz részt, valamint elkötelezettségét bizonyítva Lőrincz Gábor ezredes személyében a Műveleti Parancsnokság parancsnokhelyettesi beosztását és az azzal járó felelősségi köröket is biztosítja.

03.jpg

A megfelelő készültségi szint eléréséhez a V4 nemzetei közötti két éve tartó szoros együttműködésre, egyeztetésekre és gyakorlati tapasztalatokra volt szükség. A most teljesített Tavaszi kihívás 2019 validációs gyakorlaton többek között a munkafolyamatok tökéletesítése és a szakterületek közötti kommunikáció, kooperáció is kiemelt szerepet kapott.

04.jpg

Hazánkat 26 katona képviselte, akik közül többen elismeréseket vehettek át kiemelkedő szakmai tevékenységükért a gyakorlat záróünnepségén.

05.jpg

Fotó: Elżbieta Słupska és a szerzőmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat