honvedelem.hu
Futva segítettek a katonák

Több mint hetven kecskeméti katona „állt rajthoz” a gyógyíthatatlan izomsorvadásuk miatt kerekesszékbe kényszerült Bardóczky testvérek életkörülményeik javításáért szervezett jótékonysági futáson. A fiatalabb fiú 13. születésnapjára – azaz április 13-ára - a Futás gurulva Balázzsal felhívás jegyében meghirdetett rendezvény résztvevői és támogatói mintegy 2 230 000 forinttal tudtak segíteni a család anyagi helyzetén.

ximg_7009.jpgBoronkay Péter kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista egy díszes tortával, közel ezren pedig hatalmas tapssal köszöntötték születésnapján a jókívánságokat kerekesszékében ülve fogadó Bardóczky Balázst. A 13 éves fiú és másfél évvel idősebb bátyja, Levente az izomdisztópia legsúlyosabb változatában, Duchenne-szindrómában szenvednek, amely az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint gyógyíthatatlan. A betegeknek csak az életkörülményeik javíthatók.

Balázsnak két eszközre lenne szüksége: egy több százezer forintba kerülő elektromos ágyra, amelyben egy gomb megnyomásával fel tudna ülni, valamint a kerekesszékét az autóban rögzítő berendezésre.

ximg_7045.jpgA család az elmúlt években több vállalkozótól is kapott támogatást, a Balázs születésnapján rendezett kerekesszékes gurulást, sétálást és futást pedig az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványt szervezte. A jótékonysági akcióhoz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgáló katonák, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája munkatársai is csatlakoztak. Kitelepültek a helyszínre a toborzók, az irodavezető, Durgó Tamás őrnagy személyében pedig az Első Katonai Lions Club is képviseltette magát ezen a rendhagyó sportnapon.

A kecskeméti katonák Grécs György ezredes, a repülőbázis törzsfőnöke vezetésével először a sétát választókkal, majd zárt kötelékben - az ütemet tapsolva - futva is teljesítették a szimbolikus 1500 méteres távot. Balázs születésnapját hasonló rendezvényekkel ünnepelték aznap Alaszkában, Kanadában, Németországban, Hollandiában, Angliában és Barcelonában is.

ximg_7074.jpgFotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat