honvedelem.hu
Elsőként a Typhoont teszteli a svájci légierő

Svájc légierejének F/A-18C/D Hornet és F-5E/F Tiger flottája cserére érett, de érdemi előrelépés nem történt még eddig. Az elkövetkező időszakban viszont többet olvashatunk a svájci fejleményekről, hiszen megkezdődött az esélyes típusok tesztelése.

typhoon-2.jpgSvájc a harci repülőgépek tesztelését és beszerzését az Air2030 névre keresztelt program keretein belül végzi: ennek értelmében új típusra cserélik a kiöregedő Hornet és Tiger flottát, valamint új légvédelmi rakétarendszereket is vásárolnak. Svájc öt gyártótól kapott ajánlatot: az Eurofighter Typhoon mellett a Boeing a Super Hornettel, a Dassault a Rafale-lal, a Lockheed Martin az F-35A-val, a Saab pedig a JAS-39E/F Gripennel pályázik. A védelmi beszerzésekért felelős svájci ügynökség, illetve a légierő képviselői már korábban tesztelték és elemezték ezen gépeket szimulátorban, a gyártók telephelyein.

A repülőgépek földi és légi tesztelése április és július között esedékes, minden gép két hetet lesz Svájcban, néhány tesztnap nyilvános keretek között zajlik majd. Minden típus ugyanazokat a teszteket fogja végrehajtani, így a végén, az összehasonlítás során reális képet kaphatnak a repülőgépek teljesítményéről, és hogy melyik típus mennyire felel meg a svájci légierő támasztotta igényeknek, a győztes kihirdetése 2020 után várható. Svájc 30-40 harci repülőgépre, teljes logisztikára és többek között irányított rakétákra kér majd árat.

typhoon.jpgA tesztelésre érkező típusok (1-2 gép) nyolc különböző feladatot teljesítenek, a fel- és leszállások száma 17 darab lesz, elemzik majd a gépek működési, technikai és egyéb speciális jellemzőit. Elsőként a Typhoont teszteli a légierő, a két gép (ZK356, ZK303/AX) április 12-én érkezett meg Payerne bázisára, Wartonból, ahol a BAE Systems üzemelteti a gépeket. A további típusok teszteléséről is lehet már tudni: várhatóan április 30-án a Super Hornet következik, ezt követi május 21-től a Rafale, június 7-től a F-35A, míg június 25-től a Gripen tesztje.Forrás: Elsőként a Typhoon-t teszteli a Svájci Légierő (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat