honvedelem.hu
A hős elődök emlékére

Az egykori Császári és Királyi 68. Jászkun Sorgyalogezred történetét bemutató kiállítással és ezredszáma felvételével tisztelegnek elődeik hősiessége előtt Jász-Nagykun-Szolnok megye önkéntes területvédelmi zászlóaljának katonái. A Kiss M. Jenő, Kövér Attila, Ladani Bálint és Nagy Péter magángyűjtők által felajánlott relikviák az év végéig tekinthetők meg a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény különtermében.

ximg_6924_hadkieg_gyujtemeny.jpgKorabeli egyenruhákat, fegyvereket, hadfelszereléseket és a katonák mindennapjaihoz kötődő tárgyi emlékeket bemutató, a Császári és Királyi 68. Jászkun Sorgyalogezred történetén keresztül a Nagy Háborút is felidéző időszaki tárlattal bővült a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki kiállítóhelye.

ximg_6925_hadkieg_gyujtemeny.jpgAz elődeik ezredszámát viselő 68. Területvédelmi Zászlóalj katonái kezdeményezésére összeállított kiállítást, és a hadkiegészítési szakgyűjteményt - Ladnai Bálint törzsőrmester, Nagy Péter önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy rögtönzött tárlatvezetéseivel - Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Szabó István alpolgármester is megtekintette.

ximg_6934_hadkieg_gyujtemeny.jpgKovács Imre alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese elmondta: az 1860-as haderőreform keretében megalakított ezred elválaszthatatlanul kötődik a megyéhez és a városhoz. Kiegészítési területe ugyanis - szolnoki központtal - alapvetően a Jászkunság volt, egy százada, majd később egy zászlóalja pedig mindvégig a városban állomásozott. Az alakulat 1866. július 3-án, a königgrätzi csatában esett át a tűzkeresztségen, és a Nagy Háború első fegyveres összecsapásában is részt vett. A háború első regisztrált hősi halottja is a 68-as ezred katonája volt: a Zimonyi hídnál őrséget álló Kovács Pál tizedest érte halálos lövés. Az elődeik ezredszámát felvett területvédelmi zászlóalj katonái ezzel a tárlattal is tisztelegnek az egykori 68-asok hősiessége, hazaszeretete előtt.

ximg_6959.jpgFotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat