honvedelem.hu
Gyalogmenet a tavaszi hadjárat tiszteletére

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának 170 éves évfordulója tiszteletére idén is megszervezte a Tavaszi Hadjárat Gyalogmenetet, amely a hős honvédsereg eredeti útvonala egy szakaszának teljesítését tűzte ki célul.

1.jpgVass László hagyományőrző ezredes főszervezésével és Berlinger Gábor, az MHKHSZ gyalogsági és tüzérségi alelnöke koordinálásával már február óta folytak az előkészítő munkák.

A Tavaszi Emlékhadjárat lovas felvonulásával párhuzamosan, de más útvonalon vonuló Gyalogmeneten a részt vevő honvédek és nemzetőrök 65 kilométer távot teljesítettek teljes menetfelszerelésben. A császári gyalogság és tüzérség autókkal előrement az útvonalat érintő településekre, ahol várták a beérkező magyar sereget: a nézők nagy örömére a honvédsereg kiszorította őket a falvakból, és felszabadította a településeket.

3.jpgA menet április 4-én, Tápióbicskén kezdődött, ahol Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is megtekintette a csata újrajátszását. A gyalogmenet a következő napokban Tápióságon, Tápiószecsőn, Kókán, Dányon és Isaszegen keresztül érkezett meg Gödöllőre. A menet során összesen hat csatabemutatón vettek részt.

A Gödöllőn rendezett záróünnepség végén a résztvevők díszmenetben köszöntek el a nézőktől, majd ebéd után befejezettnek és teljesítettnek kiáltották ki a Gyalogmenetet.

5.jpgFotó: magyarhuszar.huForrás: A Tavaszi Hadjárat Gyalogmenete (magyarhuszar.hu)
Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó hír
Újrajátszott történelemÚjrajátszott történelem
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat