honvedelem.hu
Sötétben is magabiztosan

Éjszaka építettek pontonhidat az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Hídépítő Zászlóaljának katonái a Tiszán.

1.jpgA zászlóalj katonái már harmadik hete gyakorolják a vízi átkelés mozzanatait az alakulat Tisza-parti gyakorlóterén, ahol az evezős csónakkal való közlekedéstől mostanra eljutottak a pontonelemek összekapcsolásán keresztül a komplett átkelésig, amikor is a folyót teljes szélességében áthidalták.

2.jpgA gyakorlat során először elsajátították a hídanyagok kezelését, valamint az átkelés különböző részfeladatait nappal. A hídépítés közben a zászlóalj különböző kiszolgáló alegységei is bekapcsolódtak a szakmai feladatokba: a mozgástámogató szakasz az útépítési, útkarbantartási és erődítési feladatokat gyakorolta, a búvárcsoport pedig a vízben gondoskodott mindenki biztonságáról.

3.jpgMiután a zászlóalj teljes állománya begyakorolta a hídépítést nappal, következett az éjszakai végrehajtás. A katonák délután érkeztek a gyakorlótérre, elsőként a hídépítést biztosító egészségügyi részleg, majd a búvárok, utánuk pedig a hídépítéshez használt technikai eszközök. Vízre tették a PMP hídkompokat és a BMK 130/M típusú vontató motorcsónakokat, a hídelemeket zárták, majd összekapcsolták, amelyekből a folyó két partján két hídrészt készítettek. Ezeket leúsztatva az átjáró helyszínére, egymásba kapcsolták, majd az éj leple alatt zárták a hidat.

4.jpgFotó: dr. Kállai Ernő alezredes, Vigvári Tibor őrnagy és a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat