honvedelem.hu
Pompeo: semmi sem változott Észak-Koreával kapcsolatban

Semmi sem változott az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokat illetően – fogalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter április 19-én újságíróknak egy nappal azt követően, hogy egy észak-koreai tisztségviselő közölte: a továbbiakban nem vele akarnak tárgyalni.

Az amerikai diplomácia vezetője a japán külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Washingtonban hangsúlyozta: az Egyesült Államok folytatja diplomáciai erőfeszítéseit Észak-Korea atomfegyver-mentesítése érdekében. Mint fogalmazott: „Semmi nem változott. Továbbra is azon dolgozunk, hogy tárgyaljunk. Változatlanul én vagyok a delegáció vezetője. Nyilvánvalóan Donald Trump elnök a diplomáciai erőfeszítések felelőse, de a csapatot én irányítom”. Mike Pompeo hozzáfűzte azt is, hogy Stephen Biegun, a külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja szintén folytatja munkáját. „Meggyőződésem, hogy valódi esélyünk van Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Újságírói kérdésre válaszolva pedig kifejtette, hogy e cél akkor is elérhető, ha nem oldják fel az Észak-Korea elleni szankciókat. Washington folytatja a nyomásgyakorlást és valamennyi büntetőintézkedést betart, sőt erre kér minden országot – tette hozzá.

Phenjan csütörtökön állt elő azzal a követeléssel, hogy Washingtonban váltsák le Mike Pompeo külügyminisztert mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét és helyette egy „kommunikációjában óvatosabb, érettebb” politikust nevezzenek ki főtárgyalónak. A KCNA észak-koreai hírügynökség idézte Kvon Dzsong Gunt, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének vezetőjét, aki hangoztatta: attól tart, hogy amennyiben változatlanul Pompeo vezeti a tárgyalásokat, „rossz lesz a hangulat és a tárgyalások újra megrekednek”.

Kvon Dzsong Gun kijelentése előtt az észak-koreai hírügynökség bejelentette, hogy Phenjan új típusú „taktikai” fegyvert próbált ki. Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszter csütörtök este megerősítette az információt, és bár nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de tudatta, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteltek.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat