honvedelem.hu
A magyar katonazene napját ünnepelték

Koszorúzással, ünnepi állománygyűléssel, és koncerttel ünnepelték a magyar katonazene napját április 30-án, kedden, Budapesten. A központi rendezvényen részt vettek a Magyar Honvédség katonazenekarainak aktív és nyugállományú karmesterei is.

cikk_01.jpgA központi rendezvény az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál kezdődött. A laktanya szoborparkjában Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar karmestere osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel. „Mi katonazenészek egy olyan hivatás képviselői vagyunk, akik szolgálatuk során elsősorban művészetünkkel járulunk hozzá a haza védelméhez, akik a társadalom számára legemlékezetesebb módon, a zene nyelvén fogalmazzuk meg a hazaszeretet, a hazáért tenni akarás és elhivatottság érzését” – fogalmazott, majd felidézte ifj. Lehár Ferenc, az egyik legkiemelkedőbb katonakarmester, a magyar katonazene emblematikus személyiségének életútját. Mint mondta: ifj. Lehár Ferenc és a hozzá hasonló elődök - Fricsay Richárd, Figedy Fichtner Sándor vagy Borsay Samu - életútja és munkássága nagy felelősséget ró a mai katonaművészek vállára, a magyar zenei hagyományok ápolása terén.

cikk_02.jpg

A Fricsay-család képviseletében Fricsay Dobai Márta – Fricsay Richárd unokája - köszöntötte az egybegyűlteket, és kifejezte nagyrabecsülését nagyapja emlékének ápolása kapcsán. „Önök, zenészek lehetővé teszik számunkra, hogy a szívünkkel halljunk, amikor a kompozícióban rejlő reményeket, szeretetet és bánatot közvetítik a hallgatóknak” – mondta.

A laktanyai megemlékezés Fricsay Richárd alezredes szobrának megkoszorúzásával zárult.

cikk_03.jpgA program a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében folytatódott, ahol Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere úgy fogalmazott: az emberiség kultúrájának egyik legfontosabb értéke és létének üzenete a zene iránti igény és annak művelése. Ami évezredeken keresztül alakította és gazdagította társadalmi kapcsolatainkat és mindennapi életünket.

„A magyar katonazene hosszú utat járt be a kezdeti hadizenétől az első önálló magyar katonazenekar megalakulásán át egészen napjainkig. Továbbra is építve az elődök által megalapozott szakmaiságra és értékekre, képes újraértelmezni és bizonyítani azt, hogy a zenei kultúra megjelenítése és képviselete továbbra is fontos tevékenység az újra modernizált Magyar Honvédség életében” – mondta ünnepi gondolataiban az ezredes.

Az elismerések átadását követően Jakab Gedeon nyugállományú alezredes, a Magyar Honvédség Zeneművészeti Szakközépiskola nyugállományú igazgatója Volt egyszer egy növendékiskola címmel tartott szakmai szimpóziumot, majd a résztvevők megtekinthették a Budapest Helyőrség Zenekar ünnepi műsorát.

A hivatalos program a HM HIM díszudvarán ért véget, ahol a haza szolgálatában elesett katonazenészek emléktábláját koszorúzták meg a résztvevők.

cikk_04.jpg

Fotó: Gramantik Zoltán és Szikits PéterKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A magyar katonazene napját ünnepelték
A magyar katonazene napját ünnepelték / 01.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 02.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 03.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 04.jpg
A magyar katonazene napját ünnepelték / 05.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 06.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 07.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 08.jpg
A magyar katonazene napját ünnepelték / 09.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 10.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 11.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 12.jpg
A magyar katonazene napját ünnepelték / 13.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 14.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 15.jpg A magyar katonazene napját ünnepelték / 16.jpg
A magyar katonazene napját ünnepelték / 17.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat