honvedelem.hu
Hackelt szoftver miatt zuhant le a japán F-35-ös?

Nem találják a Csendes-óceánba zuhant F-35A-t a japánok, hiába minden erőfeszítésük. A lezuhanáshoz vezető okok között felmerült a fedélzeti számítógépes rendszer hibája is, még konkrétabban annak „feltörése”.

f35_c978.jpgAz erről szóló híreket a japán Nikkei hírportálon lehetett olvasni: a feltételezések szerint az F-22-esek és F-35-ösök szoftverfrissítése közben kerülhetett sor a hackelésre. A japán hírforrás szerint ezt az opciót az amerikaiak is komolyan veszik, illetve összefüggésbe hozzák az OBOGS hibás működésével (ez a fedélzeti oxigénellátó rendszer, amellyel már korábban is komoly gondok voltak). Az OBOGS által előállított oxigént lélegzi be a pilóta és korábban előfordult, hogy a repülőgép hirtelen manőverekor a folyamatos oxigénellátás megszűnt.

A japán F-35-össsel akkor szakadt meg az összeköttetés, amikor szűkített süllyedő fordulóba kezdett – ez aránylag nagy túlterheléssel járó manőver. Feltételezik, hogy ekkor szakadt meg az oxigénellátás, ami a repülőgépvezető eszméletvesztését okozhatta és a fedélzeti rendszerek semmilyen vészjelzést nem adtak a kritikus magasságvesztésről és a várható vízfelszínnek ütközésről.

A cikk kiemeli azt is, hogy mind a japán, mind az amerikai oldal példátlanul nagy erőforrásokat áldoz a roncsok felkutatására. Az egyik ok, ami ezt indokolja, a lezuhanás körülményeinek – azaz a feltételezett műszaki meghibásodásnak – a megismerése, de legalább ilyen erős a félelem, hogy a kínaiak vagy az oroszok találják meg a maradványokat és jutnak felbecsülhetetlenül értékes műszaki információkhoz.

A kutatásban részt vesz a parti őrség P-8A felderítő repülőgépe, több tengeralattjáró és az USS Stethem romboló is – ez utóbbi rendelkezik többek között a nagy teljesítményű Aegis harci rendszerrel is.Forrás: Hackelt szoftver miatt zuhant le a japán F-35-ös? (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat