honvedelem.hu
Újra vízen az USS Fitzgerald romboló

Április közepén Pascagoulában ismét vízre tették a 9 ezer tonnás, Arleigh Burke-osztályú USS Fitzgerald (DDG-62) rakétás rombolót. A hajó 2017. január 17-én éjszaka, a japán partok közelében összeütközött a fülöp-szigeteki zászló alatt hajózó ACX Crystal nevű konténerszállító teherhajóval.

uss_fitzgerald.jpgA hajótestbe betört a víz és legénységének hét tagja az elárasztott részben rekedve életét vesztette. A tengervíz az elektromos rendszert és a hajtóművet is súlyosan károsította, de a Fitzgerald ennek ellenére, ha nehezen is, de képes volt saját erejéből visszatérni állomáshelyére, a yokosukai kikötőbe. A történteket különösen kellemetlenné tette, hogy abban az évben nem ez volt az első és nem is az utolsó hasonló eset, mert előzőleg, január 31-én az USS Antietam, május 9-én az USS Lake Champlain, majd a Fitzgerald ütközése után alig két hónappal, augusztus 21-én az USS John S. McCain szenvedett balesetet a távol-keleti térségben. A lefolytatott vizsgálatok súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat tártak fel a legénység képzettsége, munkaterhelése és a radarok, valamint a többi észlelőrendszer karbantartása és működtetése terén.

A sérülések mértéke miatt helyben csak a legszükségesebb, ideiglenes javításokra volt mód, a hajó pedig ebben az állapotban alkalmatlan volt a Csendes-óceán átszelésére, így 2018 januárjában az M/V Transshelf speciális teherhajón szállították a Mississippi államban lévő Pascagoulába, ahol a Huntington Ingall Industries gyártelepén megkezdődött teljeskörű helyreállítása. A munka nem véletlenül tart ilyen hosszú ideig, mert a romboló egyes részeit szó szerint újjá kellett építeni és gépészeti, valamint elektronikai rendszerei is jelentős részben cserére szorultak. A munkálatok hátralévő szakaszában, a további javításokat és az elengedhetetlenül szükséges korszerűsítést, már a szárazdokkon kívül is elvégezhetik.

uss_fitzgerald2.jpgAz US Navy reményei szerint, az USS Fitzgerald 2020 januárjában válik ismét bevethetővé és tér majd vissza a Csendes-óceánra a 7. Flotta kötelékébe.Forrás: Újra vízen az USS Fitzgerald romboló (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat