honvedelem.hu
Ismét kezünkben a balti légtér kulcsa

Hazánk és Szlovénia légtere mellett, május elsejétől, négy hónapon át a spanyol, valamint a Brit Királyi Légierő vadászgépeivel együttműködésben, vezető nemzetként a Magyar Honvédség vadászgépei látják el Észtország, Lettország, és Litvánia légterének védelmét. A baltikumi légtérrendészeti misszió (BAP) 50. váltásának átadás-átvételi ünnepségét május 2-án rendezték a litvániai Siauliai légibázison.

17.jpgNégy JAS-39-es Gripen vadászgép, és több mint száz katona települt át Kecskemétről Litvániába, hogy 2015. után – Lengyelországot felváltva – ismét átvegye a Baltikum légterének védelmét. Az ünnepségen Ruben C. Garcia Servert altábornagy, a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ parancsnoka ünnepélyesen átadta a „légtér kulcsát” Ugrik Csaba dandártábornoknak, a BAP-misszió parancsnokának, és Alberto Valero alezredesnek, a légtérvédelmet segítő spanyol kontingens vezetőjének.

Vytautas Umbrasas, litván védelmi miniszterhelyettes beszédében jelentős mérföldkőnek nevezte a mai napot, és úgy fogalmazott: a Baltikum légterének védelme a NATO szövetséges tagországok közötti együttműködés ékes mintapéldája. A miniszterhelyettes a szolgálat megkezdése alkalmából emléktárgyat adott át Ugrik Csaba dandártábornoknak. A BAP magyar parancsnoka elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgálók átvehetik a Baltikumban a szolgálatot, különösen ebben az évben az, amikor oly sok jeles évfordulót ünnepelhetünk.

09.jpg„A magyar kontingens kiválóan felkészült, és teljes mértékben elkötelezett a légtér védelmére” – közölte a dandártábornok. Kérdésünkre rávilágított arra, hogy mivel most a nyári időszakban teljesítenek szolgálatot a Gripen-vadászgépek, a készenléti szolgálat ellátása mellett több lehetőségük lesz különféle kiképzési repüléseken is részt venni. Hozzátette: előreláthatólag több éles riasztásra kell számítani, mint négy esztendővel ezelőtt.

Diczházy Gábor, hazánk litvániai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, beszédében kiemelte: a NATO folyamatosan alkalmazkodik a biztonsági környezet változásaihoz. Leszögezte: hazánk elkötelezett a Baltikum légtere biztonsága érdekében, és katonáink meg fogják mutatni, milyen professzionális teljesítményre képesek.

14.jpgRuben C. Garcia Servert altábornagy arra mutatott rá, hogy noha ez már az 50. váltás, a feladatra semmiképpen sem lehet rutinmunkaként tekinteni. Mint fogalmazott: számára jó érzés visszatekinteni az elmúlt esztendők sikereire, és biztos benne, hogy a magyar és spanyol kezekben biztos helyen lesz a „légtér kulcsa.”

A Magyar Honvédség Gripenjeinek szolgálatát a spanyol légierő gépei mellett, szükség esetén a Brit Királyi Légierő vadászgépei is segítik majd.

A 2015-ös baltikumi légtérrendészeti misszió alkalmával vadászpilótáink több mint 430 órát töltöttek a levegőben – ebből huszonöt alkalommal éles riasztás miatt kellett felszállniuk. Érdekesség egyébként, hogy az ötvenedik váltás mellett a litván légierő idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

18.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Ismét magyar kezekben a balti légtér kulcsa
Kapcsolódó galéria
A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison
A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 01.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 02.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 03.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 04.jpg
A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 05.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 06.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 07.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 08.jpg
A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 09.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 10.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 11.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 12.jpg
A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 13.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 14.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 15.jpg A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 16.jpg
A baltikumi légtérrendészeti misszió 50. váltásának átadás-átvételi ünnepsége a litvániai Siauliai légibázison / 17.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat