honvedelem.hu
Magyar katonák a leggyorsabb csapatban

Magyar és amerikai vegyes csapatok indultak az amerikai felderítő egységek hagyományos Spur Ride elnevezésű járőrversenyén, április végén.

cikk_01.jpgAz előző évekhez hasonlóan, a Magyarországon gyakorlatozó amerikai katonák idén is megrendezték a Sarkantyúfutam néven ismert, nagy fizikai állóképességet igénylő versenyüket, melyen ebben az évben az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek. A verseny eredetileg az amerikai lovasság versenye volt, célja pedig a legjobbaknak járó, legendás ezüst sarkantyú elnyerése.

Az idei „Spur Ride” huszonnégy órás kihívásán a 3-5 fős csapatoknak különböző fizikai és pszichikai kihívásokat kellett leküzdeniük, mindezt felfokozott stresszhelyzetben. A megmérettetésnek - ami egy komplex állapotfelméréssel kezdődött - amerikai és magyar katonákból álló vegyes csapatok vágtak neki.

cikk_02.jpg

A harcászati körülmények közötti, kiváló fizikai állóképességet igénylő feladatok sikeres végrehajtása nagyfokú bajtársiasságot és együttműködést követelt az induló csapatok minden egyes tagjától. A feladatok között szerepelt egy Bradley gyalogsági harcjármű célzórendszerének beállítása, kis erejű ellenség és imitált gáztámadás leküzdése, valamint harctéri sebesültellátás is. A katonáknak fegyverzettechnikai ismereteikről is számot kellett adniuk, öt különböző típusú gyalogsági és toronyfegyver részeit kellett kiválasztaniuk, majd időre összeszerelni.

Az MH Bakony Harckiképző Központnál szolgáló öt induló katona közül mindenki teljesítette a kihívást. A hét induló csoport közül a leggyorsabb csapatnak járó elismerést az Ellenerő Század katonái - Jakab Ákos főtörzsőrmester és Dunavölgyi Szilveszter tizedes - vehették át az amerikai „öreg” sarkantyús mentoroktól.

cikk_03.jpg

Fotó: Pintér LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon
Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 01.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 02.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 03.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 04.jpg
Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 05.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 06.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 07.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 08.jpg
Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 09.jpg Az MH Bakony Harckiképző Központ katonái is részt vettek a Sarkantyúfutamon / 10.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat