honvedelem.hu
Véget ért a műszaki szakharcászati felkészítés

Kétnapos gyakorlattal zárult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) negyedéves, műszaki specializáción tanuló honvéd tisztjelöltjeinek két hétig tartó műszaki szakharcászati felkészítése.

nke1.jpgA gyakorlat alapját olyan műszaki felderítési feladatok alkották, amelyek végrehajtásához nélkülözhetetlenek az elmúlt években tanult szakmai ismeretek: a geodéziai, hadiút- és hadihídépítési, műszaki zárási, átkelési, erődítési, álcázási és természetesen a vezetési ismeretek. A reggeli eligazítást követően a hallgatók egy Mi-24 típusú harci helikopterrel érkeztek meg egy számukra teljesen ismeretlen területre. A leszállóhelyről és környékéről korábban sem kaptak információt, és így kellett végrehajtaniuk a különböző tervezési feladatokat.

nke2.jpgBakos Tamás alezredes „jóvoltából” a feladatok folyamatosan érkeztek, a délutáni-esti órákig tartott a szükséges adatok beszerzése. Szükség volt ismeretlen terület műszaki értékelésére, erdő, út, híd, objektumok, épületek részletes műszaki felderítésére. Az esti órák az adatok feldolgozásával, egy századtámpont műszaki berendezésének tervezésével és az e feladatokhoz kapcsolódó jelentések elkészítésével teltek. A tisztjelöltek igen jól vették az akadályokat, a nehézségek ellenére éjfélig 7 teljes műszaki felderítő jelentés, két berendezési javaslat, illetve több térképes terv és műszaki rajz készült el. A kész anyagok szóbeli jelentése is megtörtént éjjel egy óráig. Így jólesett utána a pihenés.

03.jpgMiután mindenki kipihente magát, hajnali 3 órakor újabb feladat érkezett: műszaki felderítőjárőrt szervezve 7  ismeretlen objektum műszaki felderítését kell végrehajtani. A GPS koordinátákkal megadott, nagyjából 29 kilométeres menet alatt éjszakai felderítéssel, rombolt épületek és egy föld alatti védett objektum felderítésével kellett megbirkózniuk a tisztjelölteknek.

A gyakorlat végére jutott még egy érdekesség: szakszerű vezetéssel bejárhattak egy 30 éve elhagyott, védett szovjet laktanyát.

04.jpgFotó: Szilágyi Dénes/NKE és uni-nke.huForrás: Műszaki támogatás gyakorlat – 2019.04.23-24. (hhk.uni-nke.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat