honvedelem.hu
Kétséges a Helge Ingstad norvég fregatt további sorsa

A nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki, amikor 2018. november 18-án a Norvég Királyi Haditengerészet Helge Ingstad (F313) nevű rakétás fregattja Bergen közelében, a kora reggeli órákban összeütközött a TS Sola nevű, 113000 tonnás máltai zászló alatt hajózó tankerrel.

helge-ingstad.jpgA balesetnek szerencsére halálos áldozata nem volt, de heten megsérültek a hadihajó legénységéből. A tatjának jobboldalán súlyosan megrongálódott fregattot sikerült a sekély, de sziklás partmenti vizekre juttatni, ahol megfeneklett, majd az elkövetkező napokban erősen megdőlve, lassanként szinte teljesen elmerült.

A Helge Ingstadot miután előzőleg fedélzetéről az összes lőszert eltávolították, 2019 márciusában a felszínre emelték és miután acéllemezekkel sikerült lezárni a tatján, a vízvonal felett keletkezett, mintegy 20 méter hosszú léket, a hajó újra úszóképessé vált.

Mindezek ellenére további sorsa erősen kétséges. A szakértők szerint a hajótestet viszonylag könnyű lenne kijavítani, ennél sokkal nagyobb problémát okoz, hogy az elektromos berendezések, a hajtómű és a fegyverzet, valamint a radar érzékeny elektronikája miután három hónapot töltöttek a hideg és sós tengervízben, valószínűleg teljesen tönkrementek, ezért cserére szorulnak, ami nem feltétlenül éri meg ennek várható tetemes költsége miatt. A probléma súlyosságát fokozza, hogy a norvég haditengerészet állományában álló, nagy harci értékű, rendkívül korszerű Nansen-osztályú fregattok a NATO északi erőinek fontos részét képezik, ráadásul a hadrendben álló öt egység egyikének várhatóan végleges kiesése jelentősen csökkenti Norvégia védelmi képességeit is.

Amennyiben a pénzügyi megfontolások győznek, az alig hároméves hadihajó hamarosan szétbontásra kerül, de a lehető legtöbb felhasználható részegységét szeretnék megmenteni és felhasználni testvérhajóinak üzemeltetéséhez.

 Forrás: Kétséges a Helge Ingstad norvég fregatt további sorsa (www.haborumuveszete.hu)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat