honvedelem.hu
Iraki misszióból hazatért katonákat köszöntöttek

„Az önöket jellemző tudás, tapasztalat, áldozatkészség adja a Magyar Honvédség erejét. Nagyon büszkék vagyunk önökre!” – köszöntötte az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens hetedik váltásának külszolgálatból hazatért tagjait Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese május 9-én, Debrecenben.

tot_3212.jpgCsaládtagjaik, barátaik és kollégáik jelenlétében köszöntötték az Irakból a közelmúltban hazatért magyar misszió tagjait a Kossuth-laktanyában. A több mint 150 fős kontingens állományát alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkották, de a misszióban a Magyar Honvédség számos további alakulata is képviseltette magát.

d1.jpg„Magyarország vállalta, hogy az első vonalban fogja meg azt a terrorszervezetet, amely fenyegeti biztonságunkat, Európa biztonságát. Az önök szolgálatteljesítése Európa és hazánk biztonságát szolgálta ott, azon a hadszíntéren, hiszen felkészítették, mentorálták és biztosították a munkájukat azoknak a katonáknak, akik nap mint nap küzdöttek az Iszlám Állam harcosai ellen. Ez fontos tevékenység volt mindenki számára, hiszen ezzel megakadályozták azt a migrációt, amely 2015-ben hazánkat és Európát érte” – hangsúlyozta Böröndi Gábor altábornagy.

tot_3312.jpgA parancsnokhelyettes hozzátette: amíg a kontingens külszolgálatát teljesítette, addig a Magyar Honvédségen belül hatalmas változások mentek végbe. „Megalakult a Magyar Honvédség Parancsnoksága, létrejött egy olyan stratégiai szintű vezető szerv, amely teljes hatás és jogkörrel vezeti a Magyar Honvédség alakulatait. Önök egy megújuló Magyar Honvédség kötelékébe érkeznek vissza. Célunk, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal egy olyan ütőképes, modern, morálisan magas szinten lévő hadsereg álljon rendelkezésre, amely alkalmas arra, hogy Magyarország érdekeit képviselje és a magyar nemzetet védje. Az ehhez szükséges tudással és tapasztalattal önök már rendelkeznek” – fogalmazott.

tot_3292jav.jpgSzloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szintén megköszönte a kontingens tagjainak munkáját, majd Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész megáldotta a hazatért állományt. A visszafogadó ünnepség zárásaként a legjobbak munkáját külön is megköszönték. Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 7. váltás állományában végzett kiemelkedő szolgálatellátásuk elismeréseként a Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka által adományozott emléktárgyakat, emléklapokat Böröndi Gábor altábornagy adta át.

tot_3355jav.jpgFotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Hazatértek Irakból
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat