honvedelem.hu
A kormány megvédte Magyarországot

Lakossági fórumot tartottak az európai parlamenti választások kapcsán május 9-én, csütörtökön a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban. A rendezvényen az aktuális európai és hazai helyzetről, a migrációról és a választások tétjéről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

01.jpgSzijjártó Péter elmondta, a világ napjainkra jelentősen megváltozott például a technológia hatására, s ezzel párhuzamosan a világpolitika is. Az Európai Unió ennek a folyamatnak a vesztese, hiszen nem sikerült felvennie a tempót, s ez a szervezet rossz vezetése miatt alakulhatott így. Az unió előtt történelmi kihívások állnak, így természetes, hogy viták vannak a lehetséges irányokról. Az viszont már nem helyes, se nem természetes, hogy azokat, akik nemzeti alapon szeretnének érvelni, az unió bomlasztóiként könyvelik el. A fő vitatéma a bevándorlás kérdés, s Magyarország ellenállásának köszönhetően ez még egy nyitott kérdés, s erről az európai polgárok dönthetnek a május 26-i EP-választáson.

A miniszter szavai szerint Magyarország érdeke, hogy az EU megint sikeres legyen, de ez ne azon az áron valósuljon meg, hogy a szervezet európai birodalommá válik. A bevándorlás kezelése kapcsán például a tagállamoknak vissza kell adni a hatásköröket, hogy maguk oldják meg ezt a helyzetet. „Azt gondolom, hogy az Európai Unió akkor tud erős lenni a jövőben, ha több tiszteletet mutat a tagállamok irányába. Egy nemzet pedig akkor tud erős lenni, ha ragaszkodik a nemzeti identitásához és a kulturális, vallási hagyományaihoz” – hangsúlyozta a miniszter.

02.jpgNémeth Szilárd beszédében rámutatott, a menekültválság 2015-ös kezdetekor 400 ezer migráns vonult át az országon, s közülük csupán 170 ezret lehetett regisztrálni, de ennek sem volt semmilyen hatása vagy következménye, mert ezek az emberek is azonnal elhagyták az országot. Ekkor fordult Brüsszelhez a magyar kormány, de ez nem járt sikerrel, mert – mint kiderült – bevándorláspárti vezetők ültek akkor is és ülnek most is az unió központjában.

Németh Szilárd kiemelte, a felmérések szerint az európai választókat alapvetően az foglalkoztatja, mint a magyarokat: az illegális bevándorlás és az ehhez köthető terrorizmus. Magyarország az első ország volt, amely szembement a brüsszeli akarattal, s a kormány kezdeményezésére megépítették a déli határon a kerítést. A rendőrség, a honvédség és a jogi eszközök bevonásával végül sikerült megvédeni az országot, s az európai keresztény kultúrát – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, cserébe viszont csak támadást kaptak a magyarok.

03.jpgAz államtitkár hangsúlyozta, ekkora tétje európai parlamenti választásnak még nem volt, hiszen a mostani eredménye 50-100 évre meghatározza az unió sorsát. „Mondhatni a május 26-i választás tétje, hogy hogyan is állunk mi csepeliek, mi magyarok a migráció kérdéséhez, azt szeretnénk-e, hogy Európa európai maradjon, szabad európai nemzetek erős közössége épüljön, vagy pedig egy olyan birodalmat kívánunk létrehozni, amely beengedi ide a migránsokat.”

Fotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A kormány megvédte Magyarországot
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat