honvedelem.hu
Előrelépés a cseh helikopterbeszerzés ügyében

A DSCA (Defence Security Cooperation Agency) ügynökség május elején jelentette be, hogy engedélyezik négy Bell AH-1Z Viper harci, illetve 12 Sikorsky UH-60M Black Hawk többfeladatú helikopter Csehország részére történő eladását.

csehmi24.jpgA bejelentett típusokkal a kiöregedő Mi-24-es harci helikopter flotta leváltására készül a cseh kormány, mely folyamat már évek óta húzódik Csehországban is. 2017 őszén már úgy tűnt, hogy felgyorsulnak az események, hiszen Prága a Bell UH-1Y és a Leonardo Helicopters AW139M típusát tartotta versenyben, győztest azonban már nem hirdettek, a tender megtorpant. Az új védelmi miniszter ezt követően elölről kezdte az illetékesekkel a beszerzés folyamatát, ismét kértek be ajánlatokat a különböző gyártóktól, mely a friss hírek szerint kedvezett is a Sikorsky-nak, hiszen UH-60M típusával ott van a lehetséges befutók között.

A Bell négygépes AH-1Z Viper ajánlata (mely kiegészülhet UH-1Y Venom vásárlással is) 205 millió dollár értékű: magában foglalja a helikoptereken kívül a fegyvereket, kiképzést, tartalék alkatrészeket és a támogatást. A 12 gépes Sikorsky UH-60M ajánlat is hasonló elemekből áll össze, ezen ajánlat értéke 800 millió dollár.Forrás: Előrelépés a cseh helikopterbeszerzés ügyében (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat