honvedelem.hu
Tajvan új korvetteket állít hadrendbe

2018 decemberében a tajvani kormány szerződést írt alá a Lung Teh Shipbuilding Companyval, 11 új, Tuo Chiang-osztályú, rakétás korvettről, amelyeket a cégnek 2026-ig kell leszállítania a tajvani haditengerészet részére.

a-tuo-chiang-pg-618-korvett.jpgA típus tervezése valójában még 2010-ben kezdődött, de a Tuo Chiang (PG-618) nevű prototípust csak 2013-ban, a Taipeiben megrendezett Aerospace and Defense kiállításon mutatták be, majd sikeres tesztjei után 2014 decemberében állt szolgálatba. A vele szerzett tapasztalatokat felhasználva, a fejlesztési munka az elmúlt években tovább folytatódott.

A Tuo Chiang 60,4 méter hosszú, vízkiszorítása 576 tonna. A katamarán elrendezésű hajótest erős alumíniumötvözetből készült, így egyszerre könnyű, szilárd és stabil még viharos időjárás esetén is. A felépítmény kialakításánál a minél jobb lopakodóképesség elérésére törekedtek, így magas oldalfalai döntött kialakításúak. A tatfedélzeten helikopter leszállására, vagy drónok indítására és fogadására is alkalmas platformot alakítottak ki.

A korvett 5 766 lóerős, MTU 20V 4000 M93L dízelmotorja négy MJP CSU85 vízsugárhajtóművel van összekapcsolva. Ezeket a katamarán hajótestbe párosával építették be és velük a hajó, 40 csomós maximális sebességre (74 km/óra) képes, hatótávolsága pedig így kb. 2200, gazdaságos üzemmódban pedig 3700 kilométer.

a-raketaindito-kontenerek.jpgA Tuo Chianggal és jövendő testvérhajóival, a rendszerben álló, elavulófélben lévő egységeket akarják kiváltani. Alkalmas járőrözésre, rendészeti feladatokra és tengeri mentésre is, de elsődlegesen az ellenséges hajók és tengeralattjárók nagy távolságból történő leküzdésére tervezték. Rakétafegyverzete 8 darab, indítókonténerekből startoló, Haiung Feng-3 szuperszonikus és ugyancsak 8 Haiung Feng-2 szubszonikus hajók elleni rakétából áll, amelyek közül előbbi 300 utóbbi 160 kilométeres hatótávolságú. Tüzérsége az orrfedélzeten lévő 76 milliméteres Otobreda lövegből, a felépítmény hátsó részére telepített Phalanx Mk.15 gépágyúból és a fedélzetre szerelhető 12,7 milliméteres Browning M2HB géppuskákból áll, de felszerelték egy három indítócsővel rendelkező, Mk. 32 típusú torpedóvető berendezéssel is elsősorban a tengeralattjárók elleni harchoz.

A hajó a navigációs radaron és GPS berendezésen kívül egy CS/SPG-6N (S) 2D felszíni kereső és egy CS/ SPG-6N (T) tűzvezető radarból, valamint szonárberendezésből áll.

A tervek szerint, a 11 új egység törzse a Tuo Chiangénál hosszabb lesz és felszerelik őket a Tien Chien II SAM 3D keresőradar tengerészeti változatával, hogy hatékonyabbá tegyék a hajók légvédelmét. Ezek a módosítások várhatóan mintegy 100 tonnás tömegnövekedést jelentenek.Forrás: Tajvan új korvetteket állít hadrendbe (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat