honvedelem.hu
Iskolák csatája Pákozdon

Annak idején a huszárok naponta háromszázszor gyakorolták a szablyájukkal az alapvágásokat. A nemzeti emlékhelyek napja alkalmából a pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP) megrendezett rendhagyó történelemórára ellátogató diákok ugyan ennyit nem forgathatták a pengét, ám azért megismerkedhettek az akkori katonaélet mindennapjaival.

2.jpgA rendezvény megnyitóján dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke úgy fogalmazott: az emlékpark és a sportszövetség összefogása látszólag felnőttek közös tette, mégis a gyerekek miatt történik.

3.jpg„Írjuk bele együtt a szívünkbe a hazaszeretet törvényét! A mai napon nem csupán versenyezni fogtok egymással, de közben jobban megismerhetitek önmagatokat is, mely az életben való helytállásotokat segíti” – szólt a több mint kétszáz résztvevőhöz a kormánybiztos.

4.jpgAz Iskolák Csatája keretén belük különféle játékos és ügyességi feladatokban öt iskola tanulói mérhették össze különböző képességeiket. A nap során az emlékhelyre kilátogatók módszertani bemutató foglalkozások, és múzeumpedagógiai foglalkozások keretén belül nyerhettek bepillantást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc küzdelmeinek hadművészetébe is.

8.jpgA rendezvényen részt vevő pedagógusok eszmét cserélhettek arról is, hogy vajon milyen szerepet játszanak és játszhatnak a hagyományos történelem- és testnevelésórák a diákok hazafias és honvédelmi nevelésében.

6.jpgFotó: a  szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat