honvedelem.hu
Már csak egy tartományban van kijárási tilalom Srí Lankán

Egy tartomány kivételével feloldották május 14-én az előző nap kirobbant muszlimellenes lázadások miatt bevezetett kijárási tilalmat Srí Lankán – közölték helyi tisztviselők.

Az Északnyugati tartományban továbbra is hatályban marad a tilalom. A hétfői zavargás válasz a húsvétvasárnap templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre. A kijárási tilalmat hétfőn előbb az Északnyugati tartományban rendelték el, ahol uszító üzenetváltások voltak a közösségi hálón a kisebbségi muszlimok és a többségi szingalézek között.

A tartomány jelentősebb körzeteiben – Kurunégelában és Puttalamban – szingalézekből álló tömeg muzulmán üzletekre támadt. A hatóságok felfüggesztették a hozzáférést a Facebookhoz, a WhatsApphoz és több más közösségi portálhoz. A tilalmat ezután kiterjesztették az ország többi területére is.

A szigetországban húsvétvasárnap óta nagyfokú a feszültség, miután iszlamista szélsőségesek három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletében meghalt 258 ember. A halálos áldozatok többsége szingaléz volt.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat