honvedelem.hu
Megmérkőztek egymással a katonai attasék

Immáron huszonötödik alkalommal rendezték meg a Magyarországra akkreditált katonai attasék éves lőbajnokságát, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár támogatásával május 13-án, a püspökszilágyi lőtéren. A katonadiplomaták a Magyar Honvédségnél rendszeresített gépkarabéllyal és maroklőfegyverrel, három versenyszámban mérték össze tudásukat a vándorserlegért.

attaselobajnks_3_.jpgA véderő-, katonai és légügyi attasékat Zsolnai Tamás alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott törzsfőnöke fogadta Püspökszilágyon. Miután a katonadiplomaták átismételték a lőgyakorlat szigorú biztonsági előírásait, átvették a lőszereket, a tárazást követően pedig megkezdődött a bajnokság.

attaselobajnks_4_.jpgIdén három versenyszámban nyolc katonai attasé mérte össze tudását a vándorserlegért. A résztvevők először a Magyar Honvédségnél rendszeresített AK-63F-gépkarabéllyal tüzeltek a 100 méterre kihelyezett célokra, majd P9RC Parabellum pisztollyal lőttek a 25 méteres pályán. Az utolsó versenyszám a gépkarabélyos párbajlövészet volt, amely a legnagyobb kihívást jelentette az attasék számára. Aki elsőként találta el a táblát a Kalasnyikovval, az jutott tovább a következő fordulóba. Az MH BHD Kiképző Bázis és Lőterén a katonadiplomatáknak lehetőségük nyílt a rendszeresített fegyverzeten kívül a magyar fejlesztésű, Gepárd GM6 Lynx mesterlövészpuskával is megismerkedni.

attaselobajnks_7_.jpg„Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen szép környezetben mérkőzhettünk meg egymással, a verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy jobban megismerjük egymást. Köszönettel tartozunk a Honvédelmi Minisztériumnak és a dandár katonáinak is, hogy ilyen jól megszervezték a mai napot” - fogalmazott Toma-Stefan Savu ezredes, a Budapesti Katonai Attasétestület doyenje.

A helyezéseknek megfelelő okleveleket és díjakat Zsolnai Tamás alezredes adta át a versenyzőknek. Az összesített eredmények alapján Toma-Stefan Savu ezredes, Románia véderőattaséja nyerte meg a küzdelmet, így idén ő vihette haza a legjobb lövésznek járó vándorserleget.

attaselobajnks_8_.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon
Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 10 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 11 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 12 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 13
Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 14 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 1 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 2 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 3
Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 4 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 5 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 6 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 7
Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 8 Attasé-lőbajnokság Püspökszilágyon / 9
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat