honvedelem.hu
Drónokkal támadtak szaúdi olajipari létesítményeket a jemeni lázadók

Drónokkal támadtak szaúdi olajipari létesítményeket a jemeni lázadók – közölte a monarchia energiaügyi minisztere kedden. Háled al-Falih elmondta, hogy az Irán támogatását élvező húszi felkelők két olajszivattyú-állomást támadtak meg Rijád közelében.

A „terrorcselekmény” miatt az Aramco olajvállalatnak le kellett zárnia a Janbu kikötőjében végződő kelet-nyugati olajvezetéket – közölte. A miniszter elmondta, hogy a robbanószerrel megrakott drónok támadása nem befolyásolta az olajtermelést. A lázadók által üzemeltetett Maszira televízió arról számolt be, hogy hét drón hajtotta végre a támadásokat a „kulcsfontosságú szaúdi létesítmények ellen”. „Ez egy nagyszabású katonai művelet volt, válaszul az agresszióra és népünk blokádjára, és készek vagyunk több ilyen rendkívüli és könyörtelen csapást véghezvinni” – hangoztatta egy húszi illetékes. A húszik korábban több drón- és rakétatámadást indítottak Szaúd-Arábia ellen.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat