honvedelem.hu
Korszerűsítik a US Navy Growler flottáját

A napokban jelentették be, hogy a Boeing korszerűsíti az Amerikai Haditengerészet EA-18G Growler elektronikai harci repülőgépeit. A US Navy még nem döntött arról, hogy hány Growler-t akar frissíteni, bár lehet, hogy az egész flotta sorra kerül.

ea-18g.jpgA felújított repülőgépek a Growler Block II jelzést kapják és az F/A-18E/F Super Hornet-nél már alkalmazott fejlesztések (modernizált fedélzeti rendszer, aerodimaikailag illeszkedő külső póttartályok, modernebb érzékelő szenzorok és elektronikai harc berendezések) is a fejlesztési program részét képezik.

A fejlesztés során a Boeing szorosan együttműködött a haditengerészettel, így „első kézből” kaptak visszajelzést, milyen irányban szeretnék a haditengerészet szakemberei tovább javítani a Growler Block II képességeit.

„A szenzorok korszerűsítése azok érzékenységének növelését jelenti” - mondta Jennifer Tebo, a Boeing Super Hornet és Growler fejlesztésekért felelős igazgatója. „Sok ilyen érzékelőt a 90-es években fejlesztettek ki. Néhány frissítést végeztünk az idők folyamán, de itt az ideje, hogy egy komolyabb modernizálást végezzünk a Growler-en.” A fejlesztések mibenlétéről azonban semmi konkrétumot nem árult el Jennifer Tebo.

A Growler Block II architektúrája nyílt rendszerű, amely lehetővé teszi a gyorsabb szoftver- és hardverfrissítést. „A Growler képes lesz a folyamatos és gyors fejlődésre, a fenyegetések gyorsan fejlődnek, és nekünk lépést kell tartanunk velük.” A Growler Block II rendelkezik a Loyal Wingman pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) kezeléséhez szükséges számítógépes kapacitással. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma ezekben az eszközökben látja a jövő hadseregfejlesztésének olcsó lehetőségét.

A US Navy még nem döntött arról, hogy hány Growler-t akar frissíteni, bár lehet, hogy az egész 160 darabos flotta sorra kerül – legalábbis a Boeing reményei szerint. Ausztrália Growler flottája is megkaphatja a frissítéseket. A tervek szerint az első gépek 2025-re lesznek bevethető állapotban.Forrás: Korszerűsítik a US Navy Growler flottáját (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat