honvedelem.hu
Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék

Kulturális kikapcsolódásra invitálta a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasékat, valamint partnereiket. Az egész napos program részeként a vendégek a pákozdi Katonai Emlékparkba látogattak el május 15-én, szerdán.

attasepartnerprog_2_.jpgAz egynapos túra első programjaként a katonadiplomaták és partnereik sétahajóval indultak Agárdról a pákozdi Szúnyog-szigetre. A körülbelül egyórás utazás alatt a vendégek felfedezhették a Velencei-tó csodálatos természeti adottságait. A hajóút során a Duna-Ipoly Nemzeti Park idegenvezetőjétől megtudták: a Mezőföld és a Dunántúli-középhegység találkozásánál fekvő tó medencéje mintegy 5-6000 éves múltra tekint vissza, nagy kiterjedésű nádasai pedig egy letűnt, ősi vízi világot őriznek.

attasepartnerprog_5_.jpgMiután kikötöttek, a katonadiplomaták és partnereik útja a pákozdi Katonai Emlékparkba vezetett, ahol Oláh László nyugállományú alezredes, a park szakmai főreferense mutatta be a térség hadtörténelmének elmúlt százhetven esztendejét. A szabadságharc sorsfordító összecsapásának helyszínén szakképzett idegenvezetők segítségével ismerték meg a vendégek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint a magyar békefenntartás történetét. Megtekintették a korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett első világháborús barakkot, a második világháborús lövészárkot és a sorkatonaság tárgyi emlékeit.

A program záró momentumaként a katonadiplomaták megtartották attasétestületi ülésüket, eközben partnereik a több mint száz tonna betonból készült, csaknem tizenhárom méter magas Miskahuszár-szobrot járták körbe.

attasepartnerprog_11_.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék
Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 9 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 10 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 1 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 2
Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 3 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 4 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 5 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 6
Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 7 Magyarország hadtörténelmével ismerkedtek az attasék / 8
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat