honvedelem.hu
Még két nap a bemutatóig
Sikeres főpróba Budaörsön

A Magyar Honvédség több alakulatot érintő, nagyszabású haditechnikai bemutatót tart május 18-án és 19-én a budaörsi repülőtéren. A rendezvényen egyszerre lesznek láthatók a jelenleg rendszerben lévő haditechnikai eszközök és az újak. Az esemény előkészületeit Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is megtekintette.

mb4a2996.jpgMár az utolsó simításokat végzik, hogy minden tökéletes legyen a kétnapos, hétvégi haditechnikai és légibemutatón. A végső mozzanatokat Böröndi Gábor altábornagy is megtekintette május 16-án, csütörtökön. „A katonák erénye a csapatmunka: a műszakitól, a lövésztől a helikopterpilótán keresztül a légvédelmen át a Magyar Honvédség teljes szegmense itt van. Egy üres repteret töltöttünk meg katonával, felszereléssel, az új technikai bemutatókkal. Készen állunk arra, hogy jöjjenek a civilek, az érdeklődők és katonabajtársaink, hogy a jelen honvédségét összevessék a jövő beszerzéseivel” – hangsúlyozta érdeklődésünkre az altábornagy.

Délután a Magyar Honvédség légierejének forgószárnyasai a rendezvény helyszínére repültek és megtartották légibemutatójuk főpróbáját. Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese, a rendezvény repülési igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a légierő egy órás komplex légibemutatóval készül. „Először egy dinamikus áthúzás lesz látható, amelyen belül bemutatkoznak a Magyar Honvédség helikopterei, könnyű kiképző repülőgépe, a Gripenek, a Falcon X7-es, valamint az Airbus A319-es. Ezután egy harcászati bemutató, majd egy egyéni helikopteres dinamikus bemutató következik (H145M, Mi-17) A légibemutatót az ejtőernyős válogatott produkciója fogja zárni” – ismertette a szombat és vasárnap délelőtti programot az ezredes.  

mb4a2854.jpgA haditechnikai eszközök és harcjárművek már elfoglalták kijelölt helyüket, és arra várnak, hogy kicsik és nagyok közelebbről is megismerkedjenek velük. Szombaton és vasárnap folyamatos gyerekprogramok, valamint a Magyar Honvédség logisztikai, szárazföldi és légi eszközeinek kiállítása várja a kedves érdeklődőket. Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz a látogatókhoz: a katonai meteorológiai előrejelzés szerint szombaton és vasárnap a napsütés mellett csak szórványosan fordulhat elő záporeső, zivatar. A maximális hőmérséklet 21-25 fok között várható.

Az ingyenes rendezvény iránt érdeklődők kijutását mindkét napon segítik a szervezők. A Széll Kálmán térről (a KFC étterem elől) és Kelenföldről (a Vasút utcától) 9-19 óra között, várhatóan 10 perces indulási időkkel külön buszjáratok indulnak majd a budaörsi repülőtérre, illetve onnan vissza. A rendezvény területén az eligazodást különböző táblák segítik.

mb4a3140.jpgFotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Sikeres főpróbát tartottak
Kapcsolódó galéria
Főpróba Budaörsön
Főpróba Budaörsön / 1 Főpróba Budaörsön / 2 Főpróba Budaörsön / 3 Főpróba Budaörsön / 4
Főpróba Budaörsön / 5 Főpróba Budaörsön / 6 Főpróba Budaörsön / 7 Főpróba Budaörsön / 8
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat