honvedelem.hu
Az Egyesült Államokban nyit új gyáregységet a Saab

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az amerikai légierő T-38 Talon kiképzőgép flottájának leváltására kiírt tendert a Saab-Boeing páros nyerte. A programhoz kapcsolódóan a Saab új üzemegységet hoz létre az USA-ban.

tx-2.jpgA létesítmény Nyugat-Lafayette-ben található, a Purdue Egyetemhez tartozó Discovery Park területén. Az építkezések 2020-as megkezdéséhez a Saab már 37 millió dollárt különített el, az új egység pedig közel 300 új munkahelyet hoz létre majd.

Az új üzem kezdetben a T-X-ek fejlesztéséhez szükséges munkákra fog koncentrálni, de ezeken túlmenően a Saab együttműködik az egyetemmel az érzékelők, a mesterséges intelligencia és az autonóm rendszerek kutatási és fejlesztési munkájának elvégzésére is.

„Ez egy történelmi pillanat a Saab számára” - mondta Hakan Buskhe vezérigazgató. „Hosszas mérlegelés után Nyugat-Lafayette-t választottuk mind Indiana állam, mind a Purdue Egyetem vezetésének köszönhetően. A mai bejelentés az Egyesült Államokbéli növekedési stratégiánk része, és elmélyíti kapcsolatainkat az amerikai ügyféllel.” A Saab hozzátette, hogy az Indiana-i T-X létesítmény további öt államban is jelen lesz.

A Saab 2018 októberében nyerte el a kezdeti 117 millió dolláros szerződést a T-X program mérnöki, gyártási és fejlesztési szakaszában való részvételére. A Saab felel a sugárhajtású kiképzőgép hátsó törzsének gyártásáért.

Az USAF az elöregedett Northrop T-38-asok cseréjére 9,2 milliárd dollárt szán, ezért az összegért 351 darab modern kiképzőgépet szándékoznak vásárolni. (ez darabonként több, mint 26 millió dollárt jelent…) A Boeing előrejelzése szerint akár 2 600 darabra lehet szükség mind az amerikai, mind a nemzetközi kereslet kielégítéséhez.

A T-X végső összeszerelését a Boeing St. Louis-i üzemében, Missouriban fogják elvégezni.Forrás: Az Egyesült Államokban nyit új gyáregységet a Saab (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat