honvedelem.hu
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren

Megkezdődött a Magyar Honvédség haditechnikai és légi bemutatója május 17-én, pénteken a budaörsi repülőtéren. A honvédelem napja alkalmából szervezett háromnapos rendezvényt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nyitotta meg.

mb4a3447.jpgAz altábornagy megnyitó beszédében elmondta, az idei honvédelem napja a budai Vár visszafoglalásának 170. évfordulója is egyben. Ezért kötötték össze az ünnepséget a nagyszabású háromnapos technikai bemutatóval. A rendezvény egyik fő célja, hogy bemutassák, hol tart a haderőfejlesztés, a másik pedig a toborzás. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja, hogy Magyarországnak erős, ütőképes hadserege legyen, hiszen a térségben élőknek elengedhetetlen szüksége van arra, hogy biztonságban élhessenek.

Az altábornagy rámutatott, a honvédelmi tárca és a honvédség szétválásával átalakult, újjászerveződött a hadsereg vezetési rendszere, és megalakult a Magyar Honvédség Parancsnoksága. Az új vezetési rendszer biztosítja azt a fejlődést és transzformációt, ami képessé teszi a Magyar Honvédséget, hogy a kor biztonsági kihívásainak megfelelő módon haderővé, így az önálló állam garanciájának egyik pillérévé váljon. Korom Ferenc hangsúlyozta, a Magyar Honvédség az ország biztonságának egyik záloga.

mb4a3492.jpg„Ahhoz, hogy ezt a biztonságot minél magasabb szinten tudjuk garantálni jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra, valamint őket és erőfeszítéseiket támogató hátországra van szükség. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program segítségével már most olyan fejlesztéseket tudhatunk a hátunk mögött, amelyek hosszú távon biztosítják az ország védelmi képességeit” – fogalmazott.

Az altábornagy nagyon fontosnak nevezte a hétvégi programot: az ország számos pontjáról érkezett katonai alakulatok, már régóta készülnek arra, hogy bemutassák felkészültségüket. Nemtitkolt cél az is, hogy a programokkal nyissanak a társadalom felé; a budaörsi repülőtéren kiállították a múlt, a jelen és a jövő haditechnikai eszközeit, így demonstrálva azt az utat, amit a hadsereg az elmúlt évtizedekben megtett, s a célt, amerre tart. Ugyanakkor hangsúlyt fektetnek a toborzásra, az utánpótlás megszólítására. A rendezvény nulladik napjára, péntekre az ország számos pontjáról érkeztek kadétok, vagy honvédelmi alapismereteket tanuló diákok, akik látják, már egy új honvédséghez csatlakoznak, ha kitartanak a pálya mellett.

mb4a3526.jpgAz altábornagy külön megköszönte a parádén megjelent önkéntes tartalékosok közreműködését, ők azok ugyanis – mondta -, akik tanulmányaik, vagy munkájuk mellett is készek szolgálni hazájukat. „Az önök tartalékos közösségeiben a többi között a bajtársiasság és tisztelet, mint katonai értékek tovább élnek, és önökön keresztül ezek az értékek átitathatják a társadalmat is” – emelte ki Korom Ferenc, hozzátéve, reméli azt is, az altiszt- és a tisztjelöltek már alig várják, hogy az itt bemutatott új eszközöket használják.

A beszédet követően megkezdődtek a délutánig tartó színes programok; először a Magyar Honvédség Légierejének gépei díszelgő áthúzással tisztelegtek a látogatók előtt.

mb4a3588.jpgFotó: Dévényi VeronikaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren
Kapcsolódó galéria
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 1 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 2 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 3 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 4
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 5 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 6 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 7 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 8
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 9 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 10 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 11 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 12
Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 13 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 14 Megkezdődött a haditechnikai és légi bemutató a budaörsi repülőtéren / 15
Aktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat