honvedelem.hu
„Keresd a békét és azt kövessed!”
Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

A hagyományos és látványos megnyitóünnepséggel május 17-én, pénteken, az esti órákban megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat a franciaországi Lourdes-ban. A rendezvényen közel tizenötezer katona és civil vesz részt számos országból. Magyarországról mintegy 200 zarándok érkezett az eseményre. 

dsc_0045.jpgA 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot megtisztelte jelenlétével Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. Ugyancsak részt vesz a háromnapos rendezvényen prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi szemlélője, valamint Posgai András alezredes, Magyarország párizsi véderő-, katonai és légügyi attaséja.

Az idei zarándoklat megnyitóünnepségének ezúttal is a hatalmas, több mint tizenötezer ember befogadására alkalmas X. Szent Piusz Földalatti Bazilika adott otthont. A rendezvényt a francia tábori püspök nyitotta meg hivatalosan, amikor a Ferenc pápa által küldött lámpásról meggyújtotta a rendezvény gyertyáját, majd pedig felolvasták az egyházfőnek az idei katonai zarándoklatra írt gondolatait.

dsc_0047.jpgA megnyitóünnepség napján, már kora reggel magyar nyelvű szentmisén vettek részt a magyar zarándokok a Lourdes-i Szentélyek területén található Jelenések Barlangjában. Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke arra kérte a magyar csoport tagjait, hogy „imádkozzunk azokért, akiket elhoztunk magunkkal, a szívünkben, akik odahaza vannak.” Elsősorban az élőkért, de azokért is, akik „a szeretteink, de már nem lehetnek közöttünk és abban bízunk, hogy egy másik dimenzióból figyelemmel vannak irántunk.”

A szentmisét követően a magyar zarándokok - a hagyományokhoz híven - gyertyát gyújtottak a Magyar Honvédség katonáiért a Jelenések Barlangjával szemben található gyertyagyújtó helyen. Berta Tibor ezredes hangsúlyozta: ezt a gyertyát mindazokért gyújtják, akik a Magyar Honvédségért szolgálnak az ország határain belül és külföldön. Akik a honvédelem ügyéért tették fel életüket. A gyertyát Benkő Tibor honvédelmi miniszter gyújtotta meg.

dsc_0054.jpgA francia-spanyol határ közelében, a Pireneusok hegység vonulatai között fekvő Lourdes a katolikus hívők egyik legismertebb kegyhelye. Eredete 1858-ig nyúlik vissza, amikor a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Soubirous Bernadettnek tizennyolc alkalommal jelent meg Szűz Mária. A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak, és már a 19. században is tízezrek látogatták évente. A katonai zarándoklatok 1958-ban kezdődtek meg, magyar katonák először 1991-ben vettek részt a nemzetközi rendezvényen, hivatalosan pedig 1994 óta képviselteti magát a Magyar Honvédség a minden év májusában megtartott zarándoklaton. Az idei zarándoklat mottója a Zsoltárok Könyvéből vett idézet, egészen pontosan a 34. zsoltár 15. verse: „Keresd a békét és azt kövessed!”.

Idén közel 200 zarándok érkezett Magyarországról Lourdes-ba. Többségük katona, akik a Magyar Honvédség számos alakulatában szolgálnak, illetve az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, valamint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei. Mellettük önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékosok, nyugállományú katonák, hagyományőrzők is elutaztak a délnyugat-franciaországi kisvárosba. A zarándokokat ezúttal a tatai helyőrségi zenekar kísérte el a rendezvényre.

dsc_0061.jpg Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat
Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 1 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 2 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 3 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 4
Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 5 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 6 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 7 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 8
Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 9 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 10 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 11 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 12
Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 13 Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat / 14
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat