honvedelem.hu
A külföldön szolgálatot teljesítők is megemlékeztek a magyar honvédelem napjáról

A magyar honvédelem napjáról a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák is megemlékeztek. Összeállításunkban a szerkesztőségünkhöz beérkezett tudósításokat közöljük.

Afganisztán

A magyar honvédelem napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést május 21-én az afganisztáni Mazar-e Sharifban szolgálatot teljesítő magyar katonák. Az eseményen közel kétszázan vettek részt, köszönhetően annak, hogy már a műveleti területen tartózkodnak az Afganisztánban szolgáló kontingensek és az egyéni beosztású katonák váltására érkezettek is. 

afganisztan_01.jpg

A rendezvényt több külföldi meghívott vendég is megtisztelte jelenlétével. Részt vett az állománygyűlésen a műveleti területen hivatalos látogatáson tartózkodó Predrag Bošković, montenegrói védelmi miniszter, valamint Gerhard Klaffus dandártábornok, az Eltökélt Támogatás Művelet Északi Kiképző Tanácsadó Támogató Parancsnokság (RS TAAC-N) német parancsnoka, aki magyarul köszöntötte az állományt.

A magyar katonák rangidős nemzeti képviselője, dr. Boldizsár Gábor ezredes köszöntőjében kifejezte: külön megtiszteltetés számára, hogy az ünnepségen részt vesz a montenegrói védelmi miniszter is, hiszen Montenegró első alkalommal 2010-ben, a magyar tartományi újjáépítési csoport keretén belül, a magyarokkal csatlakozott az afganisztáni nemzetközi szerepvállaláshoz.

afganisztan_02.jpg

A beszédet követően Boldizsár ezredes. kontingensparancsnokok előterjesztésére emléktárgy adományozásával fejezte ki elismerését az egyéni beosztásban, valamint a Nemzeti Támogató Elem (NTE), illetve a Biztosító Szakasz állományában kiemelkedő munkát végző katonáknak.

Az ünnepi rendezvény a külföldi meghívottak és a teljes magyar állomány részvételével megtartott, magyar ízeket is kínáló állófogadással zárult.

afganisztan_03.jpg

Szöveg és fotó: MH NTE

* * *

Koszovó

Ünnepséggel és sportrendezvényekkel emlékeztek a honvédelem napjára május 21-én a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar katonák. A Novo Seló táborban megtartott ünnepséget megtisztelte részvételével Bozsik Béla, Magyarország pristinai nagykövetségének első beosztottja, valamint az MH KFOR Kontingens 20. váltásával egy táborban szolgálatot teljesítő nemzetek képviselői.

kfor_01.jpg

Az ünnepi beszédben elhangzott: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásához és a szabadságharcot követő megtorlásokhoz is kapcsolódik egy-egy nemzeti ünnepünk, de mi, magyar katonák a Magyar Honvédség megalakulását is a szabadságharc történelmi eseményeinek köszönhetjük. A szabadságharc is bebizonyította, hogy a magyar katonákra nem lehetett gyenge ellenfélként tekinteni és a most szolgálatot teljesítő katonáknak is példa lehet az a hősies magatartás, amely az első honvédeket jellemezte. 

kfor_02.jpg

A beszédet követően a Magyar Honvédség parancsnokának elismeréseit adta át a magyar katonáknak az MH KFOR Kontingens 20. váltásának parancsnoka. A megemlékezés zárásaként a kontingens katolikus tábori lelkésze a magyar katonák bátor áldozatvállalásának és dicsőséges helytállásának emlékezetére hívta fel a figyelmet és imájában arra kérte Istent, hogy Szent László király, a lövészkatonák védőszentjének közbenjárására áldja meg hazánkat és a magyar honvédelem nemes ügyét.

kfor_03.jpg

A jeles nap alkalmából a magyar kontingens tagjai számos sportrendezvényt szerveztek. A jó hangulatú, sportszerű nemzetközi versenyeken a táborban levők közül bárki jelentkezhetett, így közel kétszázötven katona mérte össze erejét a gyakran szoros és izgalmas mérkőzések alkalmával. Az Egészségügyi Központ a harctéri életmentő (CLS - Combat Live Saver) katonáknak szervezett versenyt, ahol a résztvevők összemérték és ezzel egyszerre fel is frissítették tudásukat.

Szöveg és fotó: Búz Csaba főhadnagy

* * *

Litvánia

A magyar honvédelem napja és Budavár visszafoglalásának 170. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (MH BAP FLKA) Litvániában, a Siauliai Repülőbázison.

bap_02.jpg

Az ünnepi beszédet követően, Ugrik Csaba dandártábornok, az MH BAP FLKA parancsnoka, elismeréseket adott át. A Magyar Honvédség parancsnoka által adományozott migrációs válsághelyzet kezeléséért szolgálati jelet azok a katonák kapták, akik a baltikumi feladatkörükön túl, korábban a határvédelmi feladatokban is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Ünnepi beszédében Ugrik dandártábornok kiemelte: ez a nap kiemelkedő jelentőséggel bír a honvédség és az egész magyar társadalom életében. Méltó szimbóluma és kifejezője annak az össztársadalmi törekvésnek, amit honvédelemnek nevezünk. Ezen a napon, együtt ünnepel és emlékezik a civil és a katonatársadalom, mindazok, akik a haza tiszteletét és védelmét nemzeti feladatnak és kötelességnek tekintik.

bap_01.jpg

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy
Fotó: dr. Toperczer István alezredes

* * *

Szarajevó

A Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonák Szarajevóban, a Butmir-táborban emlékeztek meg Buda várának 170 évvel ezelőtti visszafoglalásáról. Az ünnepi állománygyűlésen az MH EUFOR Kontingens állománya mellett az EUFOR és NATO egyéni beosztásokban szolgáló katonák is jelen voltak. A rendezvényen részt vett Pósa Krisztián, hazánk szarajevói nagykövete; Szabó László dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke, magyar nemzeti rangidős; Papp Tibor ezredes, a NATO parancsnokság törzsfőnöke; Hajas László alezredes, a szarajevói magyar nagykövetség véderő-, katonai- és légügyi attaséja; Gyurán Gábor őrnagy, az MH EUFOR Kontingens 23. váltás támogató elem parancsnoka, valamint Pálinkás Gyula főtörzszászlós, az EUFOR vezénylőzászlósa.

szarajevo_01.jpg

„A mai nap megemlékezés arról, hogy háborúban és békeidőben, győzelemben és vereségben a magyar katonák teljesítették és teljesítik ma is a kötelességüket, szolgálták és szolgálják ma is hazájukat, nemzetüket. A magyar honvédeknek nemcsak történelmi érdemeik vannak, hűséges helytállásuk ma is kivívja a társadalom széles körű elismerését! A mai Magyar Honvédségben profi, jól felkészült szakemberek dolgoznak, akikre méltán büszke Magyarország egész társadalma, és akik méltán lehetnek büszkék saját magukra, mindarra az áldozatra, amit a világ számtalan táján a béke és a demokrácia védelmében hoznak!” - hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Papp Tibor ezredes.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott, majd Pósa Krisztián nagykövet méltatta a Szarajevóban szolgálatot teljesítő magyar katonák munkáját és helytállását.

szarajevo_02.jpg

Szöveg: Jely Gusztáv őrnagy
Fotó: Csoma Sándor törzszászlós és Czár Krisztián őrmestermagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat