honvedelem.hu
Egészségügyi szakharcászatot rendeztek Dócon

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szakharcászati foglalkozásán vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljának katonái.

01.jpgA dóci gyakorlótéren a tartalékosok sérülteket mentettek a „harctérről”, különböző sérüléseket, sebeket és töréseket láttak el civil instruktorok segítségével. Mindemellett megismerkedtek a dandárnál rendszeresített speciális hordágyakkal, az egészségügyi felszerelésekkel és sebesültszállító szállítóeszközökkel.

02.jpg

Az életszerűséghez nem csak a gyakorlótér, hanem a valósághűen imitált sérülések és szituációk is nagymértékben hozzájárultak. Matuszka József, a területvédelmi zászlóalj egészségügyi altisztje nem először vett részt ilyen jellegű gyakorlaton.

03.jpg

„A mostani foglalkozás más, újszerűbb volt, mint a korábbiak. A tartalékos katonáknak lehetőségük nyílt, hogy gyakorolják az alapfelkészítéseken elsajátított harcászati és egészségügyi ismereteiket, mindezt életszerű körülmények között. Sérülteket játszhattak, kipróbálhatták magukat, mint sebesült ellátók, és a tábori kórház működésébe is betekintést nyerhettek. Bízom abban, hogy a jövőben sok ilyen alkalom nyílik a közös gyakorlásra a hódmezővásárhelyi egészségügyi központ munkatársaival” - mondta.

04.jpg

Az úgynevezett ROLE-I szintű, kezdeti ellátást biztosító létesítményben is magabiztosan mozgó dr. Szuly Levente önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy elégedetten számolt be tapasztalatairól.

05.jpg

„Hasznos lenne, ha a jövőben is folytatódna a gyakorlati egészségügyi felkészítés a tartalékos zászlóalj katonái számára. A harctéri sebesült ellátás mindenki számára képes újat mutatni, még akkor is, ha történetesen civilben egészségügyi dolgozó az illető. Jóleső értéssel töltött el, hogy a dandár hivatásos és szerződéses katonái mennyire segítőkészek és együttműködőek voltak a tartalékosokkal. A gyakorlaton katonatársaimmal hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket szereztünk, melyeket én magam is hasznosítani tudok majd tartalékos szolgálatteljesítésem során és a civil életben is” - hangsúlyozta.

06.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat