honvedelem.hu
Háromszáz gyereknek szervezett programot a Honvédelmi Sportszövetség

„Figyelem! A vesztes csapat tagjainak húsz fekvőtámasz lesz a jussa!” A határozott, ugyanakkor jó kedvvel, mosolyogva kiadott ukáz, amely összefoglalásképpen jól jellemezte a magyar honvédelem napján - május 21-én -  a Honvédelmi Sportszövetség által rendezett, középiskolásoknak tartott eseményt.

A Budaörsi Repülőtéren 300 gyermek ismerkedhetett meg az egykoron, a Magyar Néphadsereg által használt harci járművek - elsősorban lánctalpasok, gumikerekes csapatszállítók, teherautók, hídvető harckocsi, helikopterek, repülők, vadászgépek - működésével. Akadtak próbatételek is - például a parancsnoki UAZ húzó verseny -, amely során a rendkívül önzetlen és segítőkész katonák többször is fekvőtámaszokkal „jutalmazták” vesztes csapatok tagjait. 

01.jpg

Az egész napos programot a jókedv jellemeztem, amibe még az eső sem tudott belerondítani. „Rendkívül érdekfeszítő ez a nap, nagyon sok újat tudtunk meg a katonai életről, nagyon sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk” - mondta el az egyik gyermek.

Mindemellett a fiataloknak lehetőségük volt a XX. század kézifegyvereinek, ágyúinak, lokátorainak és rakétáinak megismerésére, sőt bizonyos járművek kipróbálására is. „A Honvédelmi Sportszövetség a sport eszközével szólítja meg a fiatalokat, de fontos az is, hogy megismerjék a katonaság életét, technikai eszközöket, hiszen ezen keresztül tudják behatóbban megismerni azt, hogy mivel is foglalkoznak a katonák. Amióta a sorkatonai szolgálatot felfüggesztették, a családok keveset tudnak honvédelemről. Pedig a honvédelem minden magyar állampolgár kötelezettsége. Fontos, hogy a mai fiatalok megismerjék ezeket a programokat, hogy miként tudnak kapcsolatba kerülni a honvédséggel. Hogy azt az oldalát is megismerjék, amelyik vonzó lehet számukra. A Honvédelmi Sportszövetség saját eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció életrevaló, talpraesett, fiatalokból álljon, hiszen akkor tudnak tenni önmagukért, családjukért, közvetlen környezetükért, a hazájukért. Ennek egyik alappillére a sport. A Honvédelmi Sportszövetség égisze alatt, a kormány döntése alapján, az ország 197 járásában épül majd Honvédelemi Sportközpont, ahol a fiataloknak módjuk lesz a honvédelemhez köthető sportokat kipróbálni, illetve megismerkedhetnek az önvédelemmel, a tájékozódással és az elsősegélynyújtással” – foglalta össze gondolatait az eseményen részt vevő dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke.

02.jpg

Fotó: Honvédelmi SportszövetségForrás: Fókuszban a honvédelem, avagy a HS 300 gyermeknek szervezett programot (honvedelmisport.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat