honvedelem.hu
Altisztek, tiszthelyettesek mementója

Több mint kilencven év altisztjeinek és tiszthelyetteseinek állít emléket az a különleges kötet, amit május 20-án, a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepségen mutattak be Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az Altisztek, tiszthelyettesek aranykönyve azon katonanövendékek névsorát örökíti meg, akik kiváló eredménnyel végezték el iskolájukat.

„Két-három évvel ezelőtt született meg a kötet gondolata” – idézte fel az aranykönyv történetének kezdeteit dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy. A Zrínyi Kiadó vezetője hozzátette: akkor Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és a kiadó közösen keresték meg a könyv későbbi szerzőjét azzal a korántsem egyszerű kéréssel, hogy minden elérhető, hozzáférhető adatbázist felkutatva állítsa össze több mint kilencven év kiválóságainak névsorát. A feladat már csak azért sem volt egyszerű, mert az említett adatbázisok több helyen hiányosnak mutatkoztak, volt olyan évfolyam, amelyről tudni lehetett, hogy szünetmentes képzés folyt, a végzős hallgatókról mégsem árulkodott egy forrás sem. „Erre a kutatásra és a begyűjtött adatok rendszerezésére, összeállítására dr. Kovács Tibor nyugállományú ezredest, az egykori Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola igazgatóját kértük fel Bozó Tibor dandártábornokkal közösen” – mondta el dr. Isaszegi János.

01.jpg

Az altiszt-tiszthelyettes képzés történetével korábban már foglalkozó szerző e kötetben az 1927-2018 közötti évek, évtizedek végzős hallgatóinak, közülük is a kiváló eredménnyel teljesítő katonanövendékeinek állít emléket. Hogy miért pont 1927-től kezdődően? Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés közismerten nehéz helyzetbe hozta a magyar katonai képzést, 1920 után hivatalos formában egyedül a Ludovika Akadémia foglalkozhatott katonai vezetők nevelésével. A Nagy Háború azonban rámutatott az altisztek létfontosságú szerepére, s ezáltal az altisztképzés fontosságára, így 1924. május 20-án végül döntés született arról, hogy alapítani kell egy altisztképző és nevelőintézetet. Így született meg Jutaspuszta, a jutasi altisztek szülőhelye. A kilencvenöt évvel ezelőtt elindult első évfolyam 1927-ben fejezte be tanulmányait.

Az Altisztek, tiszthelyettesek aranykönyve százötvenkét oldalon – ötvenkét illusztrációval – emlékezik meg kilencvenegy év kiváló eredménnyel végzett katonanövendékeiről. A kötet ötszáz példányban készült el. Ezen felül született még két bőrkötésű díszkötet is, amelyből egy az MH Altiszti Akadémia múzeumába került, a másik példány pedig az alakulat parancsnoki épületében található dicsőség fala – ahol 2004 óta minden évfolyam kiváló hallgatóinak névsora olvasható - mellett foglal helyet.

02.jpg

A magyar honvédelem napja alkalmából május 20-án tartott ünnepi állománygyűlésen bemutatott aranykönyv mellett Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője egy igen gazdag, a Zrínyi Kiadó elmúlt másfél évében kiadott köteteiből válogatott könyvcsomagot adott át az MH Altiszti Akadémia Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam könyvtára részére.

Fotó: honvedelem.huKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Altisztek, tiszthelyettesek mementója
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat