honvedelem.hu
Őrizetbe vettek egy terroristagyanús Srí Lanka-i állampolgárt

A mianmari rendőrség egy Srí Lanka-i állampolgárt vett őrizetbe, akit azzal vádolnak, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, és köze volt a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő merényletekhez.

A Srí Lanka-i állampolgárt a mianmari főváros, Rangun egyik bevándorlási hivatalában vették őrizetbe, amikor meg akarta hosszabbíttatni vízumát – közölte az EFE spanyol hírügynökséggel a bevándorlási hivatal egy neve elhallgatását kérő tisztviselője.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 258 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. A Srí Lanka-i kormány a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) helyi terrorszervezet vádolja a merényletek elkövetésével. Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök szerint az elkövetők összeköttetésben álltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, amely a merényleteket követően jelentkezett azok elkövetőjeként.

A szigetország rendőrsége kedden közölte, hogy DNS-vizsgálatok által egyértelműen azonosították a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletek elkövetőit. Egyikük, a terrortámadások értelmi szerzőjének is tartott Mohamed Zahrán Hasím is szerepelt azon a videófelvételen, amelyet a dzsihadista csoport tett közzé a merényleteket követően néhány nappal. Ezen Hasím és hét társa hűséget esküszik Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének.Aktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat