honvedelem.hu
EU és NATO Katonai Bizottság szintű ülés Brüsszelben

Május 21-én az EU, egy nappal később pedig a NATO legfelsőbb katonai döntéshozó szerve ülésezett a belga fővárosban, a szövetség központjában.

01.jpgMájus 21-én az EU Military Committee találkozón a vezérkarfőnökök megtárgyalták az EU-NATO együttműködés, az Európai Unió biztonsági és védelmi tervének megfelelő (CSDP) műveletek, az Egységes Európai Égbolt, a képességfejlesztés (PESCO, CARD, EDF, EDIDP), valamint az Európai Békekeret aktuális kérdéseit.

A tagállamok képviselőiből álló testület titkos szavazással megválasztotta a katonai törzs (EUMS) új főigazgatóját, Hervé Bléjean ellentengernagyot (FRA), aki Esa Pulkkinen altábornagyot váltja a beosztásban.

02.jpg

A magyar delegáció programja május 22-én, a NATO főhadiszállásán folytatódott. A NATO tagországok első számú katonai vezetői, vezérkarfőnökei évente háromszor találkoznak ebben a formában, kétszer Brüsszelben és egyszer kihelyezett helyszínen, annak érdekében, hogy a NATO kiemelt jelentőségű katonastratégiai kérdéseit megvitassák, kifejtsék véleményüket és egyeztessék álláspontjaikat. Az ülés kiemelt eseményeként a vezérkarfőnökök aláírásukkal jóváhagyták a NATO Katonai Stratégiát, amely a 2014-től alapjaiban megváltozott biztonsági környezet kihívásaira keres választ 10 éves előrelátással.

03.jpg

A katonai vezetők megvitatták a NATO elrettentő és védelmi berendezkedését, a Szövetséges Európai Erők parancsnokának (SACEUR) felelősségi körzetének megerősítési kérdéseit. További tárgyalási téma volt Ukrajna biztonsági helyzetének, valamint a MENA országok stabilitása kapcsán a NATO partnerségi erőfeszítéseinek (Mediterranean Dialogue) köszönhető eredmények elemzése, és a további támogatási lehetőségek - például Stabilitás Kivetítése (PS), Védelmi Kapacitás Építése (DCB) - megvitatása.

A magyar delegációt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka vezette, a küldöttség tagja volt dr. Orosz Zoltán altábornagy, katonai képviselő, valamint a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal szakértői.

04.jpg

Fotó: NATOmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat