honvedelem.hu
Megemlékezés az otrantói tengeri ütközet évfordulóján

A Magyar Tengerészek Egyesülete és a győri Rotary Club ünnepélyes megemlékezést tartott május 18-án, az otrantói tengeri ütközet 102. évfordulója alkalmából a horvátországi Prevlaka félszigeten található Punta d’Ostro erődben elhelyezett bronz emléktáblánál.

o2.jpgA megemlékezésen részt vett Szendrői László alezredes, Magyarország katonai attaséja, az MH EUFOR kontingens kötelékében szolgálatot teljesítő magyar katonák küldöttsége, illetve Horvátország haditengerészetének és Dubrovnik régiónak a küldöttsége.

A magyar és horvát himnuszok elhangzása után Mészáros József mondott beszédet a Magyar Tengerészek Egyesület és a győri Rotary Club nevében. Mint felidézte, az 1917. május 15-én lezajlott tengeri ütközetben az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának öt hajóból álló köteléke Horthy Miklós sorhajókapitány vezetésével sikeresen támadta meg az Adriai-tengert lezáró, túlerőben lévő antant hadiflottát. Az ütközet az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb haditengerészeti sikerének bizonyult.

o1.jpgAz ünnepi beszéd után a jelen lévők meghallgatták a Tengerész imát, és koszorút helyeztek el az erőd bejáratánál elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezés közös fényképek elkészítésével zárult, és a résztvevőknek lehetősége nyílt megtekinteni az éppen felújítás alatt álló erődöt is.

o3.jpgFotó: Gál Szabolcs főhadnagymagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat