honvedelem.hu
Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte az MH Béketámogató Kiképző Központ május 31-én, pénteken. A szolnoki alakulat jogelődje 2000. október 1-jén jött létre a Magyar Honvédség 1. Könnyű Vegyes Ezred kötelékében, 2004. május 27-től pedig a haderő önálló szervezeti elemeként folytatja tevékenységét.

1.jpgA központ az akkori két kiemelt békefenntartó misszió, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők, valamint a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (Sínai-félsziget) misszió személyi állományának felkészítése és kiképzésének végrehajtása céljából alakult meg. Az MH BTKK az elmúlt 15 év alatt 57 nemzetközi és 5685 fő részvételével 302 nemzeti felkészítést hajtott végre. Az összesen 1340 résztvevővel megtartott nemzetközi felkészítések közül kiemelkedik a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A hallgatók között mind az öt földrész képviseltette magát, hiszen érkeztek Ausztráliából, Kínából, Kanadából, Litvániából, Egyiptomból, Nepálból, Lengyelországból és Németországból is. A szoros nemzetközi együttműködésnek köszönhetően az oktató gárda is nemzetközi. Állandó oktatókat delegál Németország, Ausztria, Finnország és Szerbia, de rajtuk kívül érkezett felkészítő az Egyesült Államokból, Svédországból és Horvátországból is.

A Magyar Békefenntartók Napja, valamint eme jeles évforduló alkalmából rendezett ünnepségen megjelent mások mellett Baráth István dandártábornok az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnoka, helyőrségparancsnok, Szabó István, Szolnok alpolgármestere, valamint volt ENSZ-nagykövetek, illetve egyházközségek vezetői.

5.jpgDrót László ezredes szerint az MH BTKK a hazai egyéni béketámogató felkészítés hazája. „Szolnokon történik ez a békefenntartó felkészítés 2004. május 27-e óta. Az összes egyéni beosztású magyar katona – néha rendőr és néha civilek is – itt nálunk készül fel a külföldi misszióira. Elértük azt, hogy a kiképzési módszertan szempontjából nem csak a tantermi foglalkozások és gyakorlatok, felkészítések kerültek végrehajtásra, hanem ma már a távoktatásban is jelentős szerepet játszik a központ. Magyarországon az ILIAS rendszer felhasználásával tudunk biztosítani olyan távoktatási programokat a Magyar Honvédség, illetve a külföldi hallgatóink számára, amely gyakorlatilag egyedülálló a világon” – tette hozzá a központparancsnok.

A rendezvényen többen elismeréseket – emléktárgyat és oklevelet – vehettek át munkájuk és kiemelkedő teljesítményük elismeréseként, illetve emléktáblát is avattak. Az alakulat tizenöt éves fennállásának emléket állító táblát Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség lelkészi karának vezetője áldotta meg. Az alakulat falai között Missziós emlékeink! címmel a központ állományának külföldi szolgálataik során szerzett személyes emlékeiből, relikviáiból nyílt kiállítás.

8.jpgA szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Letölthető állományok
pdf Köszöntő (73.56 KB)
Kapcsolódó galéria
Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ
Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 1.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 10.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 11.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 2.jpg
Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 3.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 4.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 5.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 6.jpg
Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 7.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 8.jpg Tizenöt éves az MH Béketámogató Kiképző Központ / 9.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat