honvedelem.hu
Shanahan a tárgyalások folytatására szólította fel Phenjant

Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter hétfőn felszólította Észak-Koreát, hogy folytassa a nukleáris tárgyalásokat.

„Ahogy mindig, bizakodóak vagyunk, hogy az észak-koreaiak eredményesen, diplomáciai csatornákon keresztül megoldást találnak aggodalmaink eloszlatására” – mondta szöuli látogatásán Shanahan. A tárcavezető ugyanakkor aláhúzta, hogy az Egyesült Államok nem függeszti fel a szankciókat addig, amíg Phenjan eleget nem tesz az összes nemzetközi szabályozásnak. Donald Trump amerikai elnök szeretné normalizálni az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonyát, és ennek érdekében már kétszer találkozott Kim Dzsong Un phenjani vezetővel.

Azonban a politikusok legutóbbi, februári vietnami találkozójukon sem tudtak megegyezni a nukleáris leszerelés menetrendjéről. Phenjan úgy értékelte, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Shanahan megjegyezte: az egyetlen elfogadható megoldás az lenne, ha ellenőrzés mellett kivonnák a nukleáris fegyvereket a Koreai-félszigetről. A védelmi miniszter a hétvégi szingapúri biztonsági találkozón egyértelművé tette: Washington nem szeretne eltérni a félsziget atommentesítésére vonatkozó korábbi terveitől.

Trump körülbelül három hét múlva Dél-Koreába utazik. A múlt héten Abe Sindzó japán miniszterelnökkel tárgyalt a koreai helyzetről.Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat