honvedelem.hu
Felújítják a német Tornado szimulátorokat

Németország maximálisan kihasználja a szimulátoros képzés előnyeit és a Panavia Tornado 2030-ig tervezett szolgálatban tartása során erre szüksége is lesz.

tornado-1.jpgA Luftwaffe pillanatnyilag két szimulátort használ a Tornado-pilóták kiképzéséhez, az egyik a Buchel-i, a másik pedig a Schleswig-Jagel-i Légibázison található. A harmadik szimulátort a Holloman Légibázison (Új-Mexikó) használták, ennek a szétszerelése és hazaszállítása már folyamatban van.

A szimulátort eredetileg gyártó CAE cég dolgozik az eszköz modernizálásán, hiszen a német IDS (csapásmérő) és elektronikai harc/felderítő Tornado-k már régen átestek egy sor modernizáláson, amiből a szimulátorok kimaradtak. A fejlesztési munkák a cég Stolberg-i telephelyén folynak.

A szimulátorok fejlesztéséhez új programnyelvet használnak, valamint a 90-es évekből származó hardvereket is kicserélik a legmodernebb, nagy teljesítményű eszközökre.

Az első szim-eket még 1982-ben állították rendszerbe, mikor is a szimulátoros képzésre még nem helyeztek akkora hangsúlyt, mint napjainkban. Azóta ugyan kapott a gyakorló állomás némi vérfrissítést, mint például a 360 fokos kupola vagy új videovezérlő egység, de a modern kor ennél többet vár már el.

A mostani fejlesztéssel azonban egy sor új képesség lesz elérhető a kiképzésben. Mindhárom szimulátoron gyakorolható lesz a lézerirányítású bombák alkalmazása, az éjellátó készükékek és a legújabb fedélzeti adatátviteli eszközök használata. Az oktatói munkahely is megújul és emeli a kiképzési színvonalat.

A Buchel-ben telepített szimulátoron idén ősztől végzik el a felújítást, amely fél évet vesz igénybe. 2021-re mindhárom szimulátor át lesz adva a légierőnek, ráadásul „hálóba kötve” alkalmasak lesznek komplex feladatok gyakoroltatására is.

A német kiképzési metódus a Tornado-pilóták számára 158 órás kiképzési tervet ír elő, ebből 83 órát (53%) szimulátoron kell teljesíteni. A fegyverzetkezelő (operátor) személyzet kiképzése 145 óra és ebből szintén 83 óra a szimulátoros kiképzés időtartama.Forrás: Felújítják a német Tornado szimulátorokat (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat