honvedelem.hu
Új török légvédelmi rendszer hadihajók részére

A 2019. április 30. és május 3. között Isztambulban megtartott IDEF 2019 hadiipari kiállításon bemutatták a rohamléptekkel fejlődő török védelmi ipar zászlóshajójának számító ASELSAN legújabb fejlesztését, egy elsősorban hajókra telepíthető önvédelmi rendszert.

a-gokdeniz-az-f-515-istanbul-fregatt-fedelzetere-telepitve.jpgA GÖKDENIZ nevű fegyverrendszer lelke két egyenként 550 lövés /perc tűzgyorsaságú 35 mm – es KDC-02 – es gépágyú, amelyek az ASELSAN által kifejlesztett, új, nagy robbanóerejű és közelségi gyújtóval ellátott, repeszromboló lövedékekkel tüzelhetnek. A korszerű, Linkless automata lőszeradagoló segítségével közvetlenül a tüzelés kezdete előtt kiválasztható és betölthető a közeledő célpont megsemmisítéshez optimális lőszertípust. A stabilizátorral ellátott fegyverállvány természetesen magába foglalja a tűzvezető radarberendezést és a GÖKDENIZ E/O érzékelő szenzorokat, amelyek éjszaka, illetve rossz látási viszonyok között is lehetővé teszik a célbefogást, de opcionálisan beépíthető 3D – s keresőradar is.

Az ASELSAN a GÖKDENIZ – t elsősorban kis magasságban repülő légi célok, így helikopterek és UAV – k elleni harcra szánta, de az újfajta lőszerek a szuperszonikus és a szubszonikus hajó elleni rakéták, valamint a kisebb felszíni járművek, motorcsónakok és tengeri drónok ellen is hatékonyak. Működhet a hordozó hadihajó tűzvezető rendszerével összekötve és teljesen autonóm módon, a saját érzékelőitől beérkező, a központi számítógépe által feldolgozott adatok alapján is. A GÖKDENIZ – t elsőként az Istanbul (F-515) fregattra telepítették, de ezzel kívánják a későbbiekben kiváltani a Phalanx rendszert más hadihajókon is. A GÖKDENIZ iránt nemcsak a Törökországgal baráti viszonyt ápoló államok érdeklődnek, hanem annak ellenére, hogy elsősorban haditengerészeti fegyvernek szánják, a hadsereg is, így elképzelhető, hogy kifejlesztik szárazföldi változatát is.
a-gokdeniz-legvedelmi-fegyverrendszer.jpg

 Forrás: Új török légvédelmi rendszer hadihajók részére (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat