honvedelem.hu
Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren

Az oroszországi Voronyezsbe érkezett Benkő Tibor június 4-én. Magyarország honvédelmi minisztere többnapos látogatás keretében keresi fel azokat a magyar katonai temetőket, ahol a doni hídfőcsaták és az 1943. január 12-én kezdődött szovjet áttörés hősi halottjai nyugszanak.

snj4153.jpgA magyar delegációt Konkoly Norbert, hazánk rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Márton Attila ezredes, katonai és légügyi attasé, valamint orosz részről Verhovcev Artyom Jurijevics, a Voronyezsi Megyei Kormányzóság elnökhelyettese és Zincsenko Jurij Boriszovics, a kormányzóság közigazgatási és katonai szerveivel történő együttműködési hivatal vezetője fogadták. Hazánk honvédelmi minisztere udvariassági látogatást tett a Voronyezsi Megyei Adminisztráció vezetőjénél. Benkő Tibor és Alekszandr Viktorovics Guszev a találkozó alkalmával megerősítették azt a közös szándékot, amelynek célja, hogy a második világháború során Oroszországban és Magyarországon elesett szovjet és magyar hősi halottak emlékét továbbra is megőrizzék. Hozzátették, hogy a hadisírgondozás terén eddig elért együttműködést új szintre emelik és még szorosabbá fűzik a jövőben.

„Rendkívül fontos, hogy elesett katonáink emlékét közösen ápoljuk” – húzta alá Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter azt is hozzátette, hogy a hozzátartozók, rokonok, leszármazottak szemében az elesett katonák örök emlékként kell, hogy éljenek. „Legalább ilyen fontos, hogy a jövő nemzedéke, az új generáció, a fiatalok ismerjék meg a történelmet, hogy az elesett katonák emlékét tovább lehessen ápolni majd a jövőben is” – jelentette ki. A honvédelmi miniszter kiemelte azt is, hogy Magyarországon az emberek úgy vélik: az elesett katona nem ellenség. E gondolkodást követve hazánkban számos alkalommal adóznak katonai tiszteletadás mellett mind a Magyarországon elesett szovjet, mind pedig a Don menti harcokban elvesztett magyar katonák emléke előtt. „Tiszteljük, becsüljük és őrizzük az elesett katonák emlékét, mert a legdrágábbat, az életüket adták a hazájukért” – fogalmazott Benkő Tibor. Alekszandr Viktorovics Guszev válaszában méltatta az eddigi munkát és további támogatásáról biztosította a hadisírgondozásban együttműködő feleket.

snj4319.jpgA nap folyamán Magyarország honvédelmi minisztere és a Voronyezs Megyei Adminisztráció vezetője közösen helyezték el a megemlékezés koszorúit a voronyezsi szovjet emlékmű tövében.

Magyarország és a Honvédelmi Minisztérium őszinte elismerésük jeléül kitüntetések és emléktárgyak átadásával köszönték meg azon orosz katonák és tisztségviselők áldozatos munkáját, akik nagyban hozzájárultak a második világháborúban elesett magyar katonák emlékének méltó megőrzéséhez. Tolocsko Vaszilij Vasziljevics, a „Vojennije Memoriali” Katonai-emlékmegőrző Nemzetközi Együttműködési Társaság vezérigazgató-helyettese a Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Címet vehette át a honvédelmi tárcavezetőtől.

Oroszországi látogatásának további részében a magyar delegáció tagjai felkeresik az I. és II. Magyar Központi Katonai Temetőket, ahol katonai tiszteletadás mellett emlékeznek a második világháborúban elesett magyar hősi halottakra.

snj4352.jpg Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren
Kapcsolódó galéria
Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren
Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 1 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 2 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 3 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 4
Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 5 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 6 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 7 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 8
Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 9 Miniszteri látogatás az egykori hadszíntéren / 10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat