honvedelem.hu
A 15. (Mátyás) huszárezred története
Könyvbemutató a Honvédelmi Minisztériumban

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezésében tartottak könyvbemutatót június 4-én, kedden Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

dsc_0007.jpgDr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója 1998 óta foglalkozik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc politika- és hadtörténetével. Legújabb könyvének bemutatójára ismét szép számú hallgatóság gyűlt össze a tárca Balaton utcai objektumának tanácstermében.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc erdélyi kiegészítésű alakulatairól a 19. században számos visszaemlékezés, feldolgozás született, azonban levéltári kutatásokra épülő monográfia a mai napig sem készült. Az erdélyi kiegészítésű császári királyi sorezredi, határőri és lovassági alakulatok az osztrák oldalon harcoltak 1848-1849-ben, így a 19. század második felében íródott ezredtörténetek elsősorban a császári királyi hadsereg hivatalos múltszemléletének szemszögéből tárgyalják az eseményeket. A magyar oldalon szolgáló székely határőrök és huszárok krónikája megíratlan maradt. Ugyanezt mondhatjuk el a magyar hadsereg gyalogos, lovas-, tüzér- és egyéb önkéntes alakulatairól is. Ezt az 1920-as évekig az elsődleges forrásanyag hozzáférhetetlensége is okozta, ám közel száz év elteltével is csak néhány résztanulmány született e tárgyban.

dsc_0025.jpgA 15. (Mátyás) huszárezred története című kiadványban a hadtörténész arra vállalkozott, hogy az erdélyi kiegészítésű huszárezred tekintetében pótolja ezt a hiányt. A munka első részében dr. Süli Attila felvázolja az ezred szervezését, bemutatja annak szervezetét, összetételét és harcait 1848 őszétől 1849 nyaráig. A 288 oldalas kötet másik nagy tematikai egységében az ezred történetére vonatkozó fontosabb kútfőket rendezte sajtó alá.

A bemutatót Szabóné Szabó Andrea alezredes, az idén ötödik születésnapját ünneplő HVK TKH osztályvezetője nyitotta meg. A köszöntőt követően prof. dr. Hermann Róbert mutatta be a szerzőt, majd értékelte a könyvet. Beszédéből megtudtuk: Süli Attila kötete egyedülálló, hiszen- a huszáralakulatok tekintetében- még sosem készült ehhez hasonló alkotás. „A könyv igazi csemege lehet a katonai hagyományőrzőknek, azonban nem csak a szakmabelieket, hanem minden olvasót hálára fog kötelezni” - fogalmazott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese.

dsc_0057.jpgAz ünnepélyes könyvbemutató végén a szerző mesélt a könyv megszületésének körülményeiről, majd dedikálta köteteit. „Bár az alakulatot Hunyadi Mátyásról nevezték el, a huszárezred tagjai mégis Kossuth katonáiként épültek be a köztudatba” - hangsúlyozta Süli Attila őrnagy. Mint megtudtuk, a kézirat elkészítésénél az író – a hazai és az erdélyi levéltári anyagok mellett – bőségesen merített az ezred történetéről fennmaradt jelentős számú visszaemlékezésből is.

dsc_0082.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat