honvedelem.hu
Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák

Alap és haladó thai-box technikákat sajátíthattak el a Magyar Honvédség katonái a budapesti Thai Boksz Akadémián. A thai nagykövetség meghívására a Magyar Honvédség kilenc alakulatától tizennégy katona érkezett a képzésre, hogy naponta két foglalkozás keretében ismerkedjenek meg a több mint ezeréves sportággal.

2019.06.05._muaythai_eddzes_16.jpgAz ünnepélyes megnyitón Jakkrit Srivali, Thaiföld budapesti nagykövete köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Chaisiri Anamarnnak, a thai külügyminisztérium megbízott tanácsadójának. „Nagy öröm számomra, hogy Budapest gyönyörű városában lehetek. Különösen örülök, hogy a muay thain keresztül hozzájárulhatok a barátsághoz Thaiföld és Magyarország között” - hangsúlyozta. Beszédéből megtudtuk: a muay thait eredetileg háborúkban alkalmazták, sok évszázadon át fejlődött, most pedig abban reménykednek, hogy az olimpiai sportágak közé is bekerül. Mint mondta: a muay thai Thaiföld ajándéka a világnak. A pusztakezes harcművészet régen a Thai Királyi Hadsereg alapkiképzésének szerves részeként funkcionált. A Muay Thai a második világháborút követően kezdett el terjedni a világon, Magyarországon 1983-tól jelentek meg a sportág alapjai.

Válaszbeszédében dr. Lippai Péter ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokság Kiképzési Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke úgy fogalmazott: a sport kiemelt szerepet tölt be a Magyar Honvédség katonáinak képzésében, és mindennapi feladataik, tevékenységeik ellátása során. „A katonai testnevelés részeként a közelharc kiemelt jelentőséggel bír: a képzés során elsajátított tapasztalatok révén válnak a katonák igazi harcossá. Az edzések során egy belső kényszer alakul ki bennük a fegyelem iránt, illetve tisztelet az edzőtársuk, azaz a bajtársuk, valamint a mesterük-felettesük irányába. E két tulajdonság erősíti meg a katonák szakmai felkészültségét, és segít a különböző műveletek sikeres végrehajtásában” - fogalmazott az ezredes.

2019.06.05._muaythai_eddzes_11.jpgBeszédjüket követően a zuglói Thai Boksz Akadémia tulajdonosa, Czinke Gábor mondott köszönetet a szervezőknek. „Bízom benne, hogy a jövőben is lesz alkalmunk a Thai Nagykövetséggel együttműködve a muay thai jövőjéért dolgozni” - fejezte ki reményét Czinke Gábor.

Mielőtt megkezdődött volna a foglalkozás, fiatal, thai „harcososok” tartottak akrobatikus elemekkel tűzdelt közelharc-bemutatót. A képzés második napján Thaiföldről érkező, szakmájukban elismert instruktorok tartották a foglalkozásokat, az elsajátított technikákkal a katonák szakmai ismereteiket bővítették, hiszen a muay thai kétségtelenül nagyon jól fejleszti a harckészséget.

2019.06.05._muaythai_eddzes_6.jpgFotó: Tischler ZoltánKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák
Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 1 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 2 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 3 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 4
Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 5 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 6 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 7 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 8
Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 9 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 10 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 11 Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 12
Thai-box technikákat sajátítottak el a katonák / 13
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat