honvedelem.hu
Thaiföldön a katonai junta vezetőjét választották kormányfőnek

A thaiföldi parlament a katonai junta vezetőjét, Prajut Csan-Ocsa nyugalmazott tábornokot választotta meg június 5-én miniszterelnöknek annak ellenére, hogy 2014-ben ő vezette a katonai hatalomátvételt.

Prajut Csan-Ocsa tábornok 498 szavazatot kapott a kétkamarás, összesen 750 fős törvényhozás együttes ülésén. Ellenfelére, az Új Jövő Pártja nevű, feltörekvő politikai csoport vezetőjére, Thanathorn Csungrungruangkit milliárdos üzletemberre 245-en voksoltak.

A választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett – 2016-ban népszavazáson is jóváhagyott – új alkotmány miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indult a választáson. Míg a képviselőház tagjait a március 24-ei általános voksoláson választották meg, a szenátus 250 tagját a katonai rezsim jelölte ki.

Thaiföldön a junta az évek során többször is elhalasztotta a választások megtartását a reformjai végrehajtására és a zökkenőmentes királyi trónöröklés biztosítására hivatkozva. Az új thaiföldi királyt, X. Rámát május 4-én koronázták meg.Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat