honvedelem.hu
Három nemzet lövészei gyakorlatoztak együtt

Véget ért a Neighbours 2019 nemzetközi gyakorlat, amit a szerbiai Oresac lőtéren rendeztek meg június 3. és 6. között. A magyar, szerb és amerikai lövészek részvételével megtartott kiképzést Vadász Péter alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának parancsnoka mutatta be lapunknak.

rimg0165.jpgAz alezredes - aki egyben a gyakorlat vezetőhelyettese volt - elmondta, a Szomszédok elnevezésű kiképzést rendszeresen, minden évben megrendezik váltakozó helyszínnel, Szerbiában és Magyarországon. A célja, hogy a szerb és a magyar katonák a közös missziós feladatok megkezdése előtt összeszokjanak, megosszák egymással saját tapasztalataikat, megismerjék egymás eszközeit, eljárásait. A szerb hadseregtől az 1. Szárazföldi Dandár 11. Lövészzászlóalja érkezett a gyakorlatra, míg az Egyesült Államokból az Ohiói Nemzeti Gárda katonái szerepeltek.

Mivel nagy hangsúlyt kapott a közös missziós felkészülés, a programot úgy alakították ki, hogy megfeleljen a tipikus békefenntartói feladatnak: volt járőrözés, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése, merénylet megakadályozása, támadás elhárítás és éleslövészet is. „Katonáinknak egy elképzelt pufferzónában kellett dolgozniuk, s többek között az is cél volt, hogy felszámoljanak egy diverzáns erőt” – mondta a parancsnok, hozzátéve, az éleslövészetet megelőzte egy lőgyakorlat is.

rimg0256.jpgAz egyes szakaszokat úgy alakították ki, hogy vegyesen szerepeljenek benne a három nemzet katonái, s figyeltek arra is, hogy az egységeket más-más nemzetiségű parancsnokok vezessék. „A katonák számára élményt jelent, hogy láthatják, miként dolgoznak a külföldi kollégáik. Mivel sokuk már szolgált együtt valamilyen misszióban, ilyenkor kicserélik a tapasztalataikat, s fegyverbarátságok is köttetnek” – fogalmazott az alezredes. Az ilyen típusú rendezvények arra is kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a katonák gyakorolják az angol munkanyelvet, ami a külföldi műveletekhez elengedhetetlen.  

A parancsnok kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a magyar katonák idén már az új gyakorlóruhájukban, illetve felszerelésükkel érkeztek a gyakorlatra. „Bátran állíthatom, nagyon szépen mutatnak a katonáink az egységes felszerelésben, s a külföldi katonák érdeklődésüket, illetve elismerésüket fejezték ki” – mondta Vadász Péter alezredes.

rimg0422.jpgFotó: Hegyi Péter hadnagyKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Neighbours 2019
Neighbours 2019 / 1 Neighbours 2019 / 2 Neighbours 2019 / 3 Neighbours 2019 / 4
Neighbours 2019 / 5 Neighbours 2019 / 6 Neighbours 2019 / 7 Neighbours 2019 / 8
Neighbours 2019 / 9 Neighbours 2019 / 10 Neighbours 2019 / 11 Neighbours 2019 / 12
Neighbours 2019 / 13
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat