honvedelem.hu
Katonaművészek alkotásai díszítik a vajai várkastély falait
Befejeződött az V. Vajai Honvéd Művésztelep

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Honvéd Művésztelepet az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága, a Vay Ádám Múzeum Baráti Körének és Vaja önkormányzatának támogatásával. A résztvevők alkotásaiból összeállított kiállítás a művésztelep zárónapján, június 6-án nyílt meg a Vay Ádám Kastélymúzeumban.

2019.06.06._vaja_muvesztelep_1.jpgA május 27-én nyílt táborban tizenkét alkotó mutathatta meg és fejleszthette tovább képességeit. A tizenegy napos program során a főként Budapestről, Debrecenből és Kecskemétről érkezett katonák különleges grafikai és festészeti technikákkal ismerkedhettek meg, mindemellett művészettörténeti- és szakmai előadásokon vettek részt. A közösségépítés érdekében a művésztelep programjai szakmai filmvetítéssel, csoportos főzéssel és kirándulással egészültek ki, az alkotómunkát követően pedig személyre szabott konzultáción értékelték a műveiket annak érdekében, hogy a jövőben még jobb képek és grafikák születhessenek.

2019.06.06._vaja_muvesztelep_2.jpgA Vay várkastély kiállítótermében Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Gyűjteményének intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, ezt követően Baráth Ernő dandártábornok hivatalosan is megnyitotta a résztvevők alkotásaiból összeállított kiálltást. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka úgy fogalmazott: az eltelt öt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy évről-évre egyre több katonai szervezet képviselteti magát a rendezvényünkön. „A Magyar Honvédség mindig is kiemelt figyelmet fordított a társadalmi kapcsolatok ápolására, amelynek egyik legszebb, egyben a leghatásosabb eszköze maga a művészet és a kultúra” – hangsúlyozta Baráth dandártábornok.

2019.06.06._vaja_muvesztelep_4.jpgA művésztelepet értékelve Tamus István grafikusművész kiemelte: a katonaművészek kiválóan álltak hozzá a feladathoz, rendkívül eredményesnek ítéli meg a tevékenységüket. „A technika az egyedi rajztól a sokszorosított grafikán át, a klasszikus műfajokig, a festészetig tartott. Születtek művek magasnyomású és mélynyomású eljárásokkal is: linómetszés, fametszés, valamint rézkarc. Készültek egyedi munkák akvarell technikával, valamint akril- és olajfestészettel” - mondta a tábor vezetője, hozzátéve: a fametszést szakmai nap keretében Borbély Károly képzőművész irányítása mellett történt, ezen a napon is kiemelkedő grafikai lapok születtek, mindemellett idén egy fafaragó és egy szobrász is részt vett a telep munkájában, alkotásaik szintén a kiállítás részét képezik. Tamus István művészeti vezető a művésztelep mottója kapcsán érdeklődésünkre elárulta: a tizenegy nap során - a Rákóczi évhez hűen, illetve a hely szelleméhez igazodva - a kastély és a hozzá kapcsolódó történelmi ismeretek mutattak irányt számunkra.

2019.06.06._vaja_muvesztelep_6.jpgAz ünnepélyes megnyitót követően a meghívott vendégek – köztük Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Tamási Margit, Vaja város alpolgármestere - rögtönzött tárlatvezetés keretében tekintették meg a katonaművészek alkotásait.

A tábor ideje alatt készült alkotásokból 2020-ban, a Stefánia Galériában nyílik majd kiállítás, a több évtizedes múltra visszatekintő Katonai Képzőművészeti Alkotótábor munkáival együtt.

2019.06.06._vaja_muvesztelep_8.jpgFotó: Tischler ZoltánAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat