honvedelem.hu
Megérkeztek az első Rafale-ok Katarba

Katar védelmi minisztériuma bejelentette, hogy június 5-én - a hivatalos átvételi ceremónia után 4 hónappal - megérkezett az első 5 darab Dassault Rafale harcászati vadászbombázó repülőgép Katarba.

rafale-2.jpgA katari légierő (QEAF) összesen 36 darabot rendelt a francia gyártótól, a most megérkezett repülőgépek egyből a most átépített Dukhan Légibázisra (Tamim Légibázisként is ismert) érkeztek.

Katar jelentős légi csapásmérő erőt birtokol a térségben, íme a lista: 36 darab Boeing F-15QA (Qatar Advanced) - ezekből további 36 érkezik, 24 darab Eurofighter Typhoon, 6 darab Hawk a BAE Systems-től, 48 darab Boeing AH-64E Apache, 28 NHIndustries-gyártású NH90-es és 4 darab Lockheed Martin C-130J Hercules áll pillanatnyilag szolgálatban az Emírség zászlaja alatt.

Tervezik még ezeken kívül az Airbus Defence and Space A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) illetve a Boeing KC-46A Pegasus légi utántöltő repülőgépek megvásárlását is, valamint a Boeing E-7 AEW&C felderítő és légi irányító repülőgép helyett (ezt nem sikerült megvenniük) egy hasonló képességekkel bíró repülőgép beszerzését is. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy az egész ország nincs akkora, mint Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéink együtt…Forrás: Megérkeztek az első Rafale-ok Katarba (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. július 18. 21:41
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat