honvedelem.hu
Lengyel elnöki kabinetfőnök: mennyiségében és minőségében is bővül az amerikai katonai jelenlét

Mennyiségében és minőségében is bővül az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban, a védelmi tárcák erről szóló politikai megállapodását szerdán Washingtonban írja alá Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök - közölte június 10-én, hétfőn a lengyel államfő kabinetfőnöke.

Krzysztof Szczerski megerősítette: a megállapodás a kétoldalú és a NATO-n belüli védelmi vállalások és garanciák jellegéről szóló politikai nyilatkozatból áll, másrészt „nagyon részletesen” szól a megnövelt amerikai katonai jelenlét összes eleméről és formájáról. A politikai megállapodást több technikai, végrehajtási megállapodás követi majd, ezek kidolgozása azonban „nem napok, hanem hónapok kérdése”.

Szczerski a térség és a NATO számára egyaránt fontosnak nevezte a készülő dokumentumot. A jelenlétet „mennyiségében és minőségében is bővítik” - mondta.

A lengyel sajtó tavasszal írt arról, hogy felgyorsul a lengyelországi amerikai katonai jelenlét korábban kilátásba helyezett megerősítése. A bővítést Duda a tavaly szeptemberben tett washingtoni látogatásakor Trumppal folytatott tárgyalásán szorgalmazta.

Lengyelországba 2017-ben úgynevezett állandó rotációs jelleggel telepítettek amerikai alakulatokat, amelyek személyi állományát félévente cserélik. A Rzeczpospolita lengyel napilap hétfőn megírta: a dokumentum értelmében az amerikai kontingenst 1300 ezer fővel, 6 ezerre növelik, és Lengyelország kétmilliárd dollárt költ az amerikaiak által igénybe veendő katonai infrastruktúra fejlesztésére. Ugyanezt az összeget említette Duda a Trumppal tavaly folytatott washingtoni megbeszélését követően.Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat